Vernisajul celei de-a XVI-a ediție a expoziției internaționale de artă contemporană „Spazi Aperti” de la Accademia di Romania in Roma, cu susținerea Institutului Cultural Român și al Ambasadei României în Italia, a avut loc vineri, 8 iunie.
„Spazi Aperti”  este un evenimentul anual ce se bucură deja de o lungă tradiție, Accademia di Romania in Roma transformându-se pentru o săptămână, în fiecare an, într-o vitrină a artei contemporane internaționale.
În cadrul acestei expoziţii, Daniela și Sorin Scurtulescu, artişti plastici timişoreni, actualmente bursieri „Nicolae Iorga” la Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia, au participat cu două proiecte.
Daniela Scurtulescu a prezentat un mozaic în marmură, tehnica indirectă, numit „Acanthus”. Artista a pornit în demersul său de la ideea că mozaicul este fundametul artei vizuale contemporane. Subiectul proiectului este unul decorativ vegetal şi reprezintă frunza de acant specifică Romei dar și intregii istorii a artei, „un fragment specific, prin care se poate reprezenta lumea”.
Sorin Scurtulescu a propus instalația site-specific „Laboratory”. Artistul a început studiul luminii urbane nocturne, la Roma, în anul 2011, iar în urma acestui demers a rămas captivat de posibilităţile plastice şi conceptuale ale acestui tip de demers, astfel că, în acest an, la Venezia, Sorin Scurtulescu a continuat să cerceteze lumina italiană (nocturnă/diurnă) şi la Veneţia.
Pentru instalația site-specific „Laboratory”, artistul a propus cinci demersuri diferite legate de lumina nocturnă și diurnă, traduse prin tehnica clasică a picturii în ulei pe pânză.
Instalația „Laboratory” a fost realizată în colaborare cu membrii grupului „Noima” (Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş, Andrei Rosetti), Denise Parizek (curator, „12-14 Contemporary”, Vienna), Simone Vumbaca (film editor, Roma).
La eveniment au participat artiștii bursieri sau rezidenții institutelor culturale și academiilor străine din cadrul: Forum Austriaco di Cultura, Academia Belgica, Accademia di Danimarca, Real Academia de España en Roma, British School at Rome, Accademia di Francia a Roma, Istituto Polacco di Roma, Accademia di Romania in Roma, Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia.
La vernisaj a luat parte și curatorul newyorkez Alan Jones, însoțit de artiștii Gianfranco Grosso și Seboo Migone.
Alan Jones este un renumit scriitor newyorkez, curator al unor expoziții importante, autorul, printre altele, al cărții despre dealerul de artă „Leo Castelli. Italianul care a inventat arta în America”. Alan Jones este unul dintre cei mai importanți experți în arta pop şi a scris pentru galeriile newyorkeze precum cele aparținând lui Leo Casteli, Larry Gagosian și Thaddeus Ropac. Apropiat al galeriei lui Leo Castelli, a intrat în contact cu importanți artiști precum: Jasper Johns, Jackson Pollock, De Kooning, Rauschenberg, Frank Stella, Twombly și Roy Lichtenstein.
Curator al expoziţiei este Andrada Cațavei. Expoziţia poate fi vizitată până în data de 15 iunie 2018 la Accademia di Romania, Piazza Jose di San Martin, 1, 00197, Roma.


Cornel Seracin