Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană în parteneriat cu Filarmonica de Stat „Banatul” Timișoara prezintă în 9 și 10 iunie, de la ora 22, la Grădina de vară „Capitol” din Timișoara, spectacolul „Dybbuk”, susținut de artiștii Grupului Sala-Manca (Israel) și orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat „Banatul”.

Spectacolul este o proiecție a filmului mut cu o coloană sonoră și interpretarea artistică a textelor realizate în timp real. Accesul publicului la acest eveniment este gratuit.

Considerat o piesă de bază în istoria teatrului evreiesc, spectacolul „Dybbuk” a jucat un rol important în dezvoltarea teatrului idiș. Piesa, care are la bază mitul evreiesc al lui Dybbuk, ce invadează trupurile tinerelor femei în noaptea nunții, s-a bazat pe anii de cercetare ai lui S. Ansky, după ce a documentat credințele populare și povestirile evreilor hasidici, călătorind în micile orașe evreiești din Rusia și Ucraina.

Filmul mut „Dybbuk”, realizat în 1937 de către Michael Waszynski, este considerat unul dintre cele mai bune din cultura idiș. Iudaismul - atât ca religie, cât și ca cultură - are o literatură deosebit de bogată a fantasticului, trăsătură evidențiată în acest film într-un mod excepțional.

Grupul Sala-Manca din Israel aduce o versiune în care actorii interpretează textele în idiș, cu subtitrare în limba română. Starea de spirit și puterea filmului este consolidată de orchestra Filarmonicii de Stat „Banatul” din Timișoara, cu 40 de muzicieni pe scenă, condusă de dirijorul Ido Shpitalnik (Israel).

Spectacolul este creat de grupul Sala-Manca, Adi Kaplan și Shahar Carmel, regia este semnată de Lea Mauas și Diego Rotman (grupul Sala-Manca), efecte sonore live: Adi Kaplan, Shahar Carmel, Ayelen Rotman Mauas, în interpretarea actorilor grupului Sala-Manca, (Lea Mauas și Diego Rotman), a solistei Ana Hutu, și a orchestrei simfonice a Filarmonicii „Banatul”, condusă de dirijorul Ido Shpitalnik. (A.B.)