În ultimii ani, în România au apărut tot mai multe beri artizanale. Ne putem lăuda și noi, la Timișoara, chiar cu doi astfel de producători: Bereta TM și Clinica de Bere cu a sa Terapia. Era firesc, poate, în aceste condiții, să apară și un festival dedicat acestor beri, un eveniment mai special decât Festivalul Berii care a ajuns să fie, în timp, doar festivalul unei singure mărci de bere, și aceea produsă industrial. Ideea a apărut, iar acum Bibliotheka & Bereta TM o pun în practică.

Prima ediție a primului festival de bere artizanală din Timișoara – Tm CBF sau Timișoara Craft Beer Festival se va desfășura în perioada 15-17 iunie 2018 în Parcul Rozelor. Evenimentul va reuni toate berăriile artizanale din România și va încerca să familiarizeze publicul larg cu berea craft produsă local și național.

Datorită caracterului de nișă al publicului consumator, Tm CBF este un manifest și o încercare de susținere a micilor producători de bere artizanală. Printre berăriile prezente se numără Bereta (TM), Ground Zero (BUC), Deranj (BUC), Hop Hooligans (BUC), Nemțeana (NȚ), Zăganu (GR), 1717 (SB), Klausen Burger (CJ), One Beer Later (BZ), Sikaru (BUC), Clinica de Bere (TM) și altele.

Evenimentul va fi completat de o zonă de street food și de concerte live cu Blazzaj (TM), Karpov Not Kasparov (BUC), The Case (TM) și DJ-i locali: K-lu, Rapala, Calibro 45 & mulți alții, workshopuri, zone de lounge și întâlniri între berari și public.

Timișoara Craft Beer Festival se dorește a fi un eveniment de culturalizare, de familiarizare, de așezare a orașului pe harta trendurilor internaționale din 2018. Urmărind îndeaproape mișcarea artizanală din România, București și Cluj au punctat deja cel puțin un festival dedicat sau chiar mai multe evenimente separate axate exclusiv pe activitatea berarilor moderni din țară, susținând astfel și producțiile locale. Motorul acestul festival este contactul dintre noii producători de bere și consumatorul modern. Și mai este despre susținerea producătorilor locali, despre artizanat branșat la trendurile actuale sau despre cum Timișoara (și implicit România) poate și trebuie să ajungă pe harta internațională a producătorilor mici și mijlocii de bere artizanală.

Ce veți avea la Tm CBF? Pe scurt:

1. Prezentarea berarilor artizanali din România

În acest moment există peste 20 de creatori de bere craft în țară (cu o tendință de creștere uimitoare)! Aceștia și berile create de ei vor fi aduși în fața publicului timișorean.

2. Întalniri și dezbateri cu producătorii de bere

Berea artizanală este foarte puțin cunoscută de consumatorii din România, drept pentru care Tm CBF își propune să creeze un spațiu în care consumatorii și producătorii să participe deopotrivă la degustări, focus-grupuri în scopul creșterii notorietății în rândul consumatorilor și firmelor locale de distribuție și, în cele din urmă, crearea unui dialog între berari și public.

3. Ce înseamnă Craft Beer și notorietatea acesteia în întreaga lume

Prezentarea de beri cu tradiție din Europa sau din afara continentului.

4. Live acts & dj acts

Tm CBF este în primul rând despre local, despre berăriile care produc în România. Trebuie să fie așadar și despre muzică și cultură locală.

5. Zona Food

Promovarea bucătăriei alternative, tinere, artizanale și de tip street-food, care deja are în Timișoara un public mai mult decât activ și avid. 

George FLAVIAN