Tristețea resimțită de lumea muzicală underground din Timișoara o dată cu închiderea clubului Daos se mai atenuează. Și aceasta deoarece sâmbătă, 9 iunie, pe locul fostului Daos se deschide Capcana! Și deschiderea nu va fi oricum, ci una în mare stil, cu părintele muzicii electronice românești, Rodion G.A.!

Rodion Ladislau Roșca este un muzician rock român, născut în 1953, a cărui viață și – mai ales – carieră ilustrează cel mai bine ce înseamnă destinul. Rodion a experimentat, încă din anii de liceu, posibilitățile generării de sunete noi, neconvenționale. Folosind la început unul și mai apoi mai multe magnetofoane, și-a înregistrat chitara și, prin supraimprimare sau supramodulare, a obținut un sound complet schimbat, foarte asemănător cu cel a sintetizatorului. Absolvent al Liceului de Muzică din Cluj, instrumentul clarinet, Rodion este mai degrabă atras de compoziție și experiment, astfel că, între anii 1970-1977, înregistrează prin metodele proprii, în apartamentul său, peste 70 de cântece. În 1977, alături de Gicu Fărcaș și Adrian Căprar, pune bazele formației Rodion G.A., continuând să scrie muzică după propria filosofie. Formația este considerată revelația rock a României și activează până în 1983. Acum este momentul în care se lansează principalele compoziții care vor defini personalitatea lui Rodion Roșca, „Stele și Lumini”, „Imagini din Vis”, „În liniștea nopții” sau „Uneori”. Piesele ajung pe rând pe primele poziții ale clasamentelor alcătuite de radiourile și revistele vremii. Formația continuă să ocolească studiourile profesioniste de înregistrare și experimentează înregistrând în micul apartament al liderului său.

În 1983, trupa se destramă din cauza instabilității formulei sale, în șase ani perindându-se prin ea câteva zeci de instrumentiști. Rodion Roșca continuă să compună pentru teatru sau televiziune până în 1989 când, după moartea mamei sale, devastat, nu mai găsește resurse să meargă înainte. Au fost, însă, și alte motive: „Nu câștigam destui bani din această activitate. N-a fost frumos, n-am avut nici un motiv să continuu”. Abia acum regretă că a renunțat: „A fost una dintre cele mai mari greșeli ale vieții mele. Am renunțat la muzică atunci când eram cel mai bun”.

A fost nevoie să treacă două decenii pentru ca, în 2008, casa de producție Roadrunner Music să redescopere trupa Rodion G.A. și să încerce să o aducă în atenția opiniei publice. Încep procedurile de remasterizare a pieselor Rodion G.A., însă totul se oprește odată cu falimentul casei de discuri. Peste încă patru ani, în anul 2012, Rodion Ladislau Roșca este redescoperit de colectivul de muzicieni Future Nuggets care, împreună cu casa de producție londoneză Strut Records și mediați de Ambassador’s Reception, îi lansează în mai 2013 primul album integral semnat Rodion G.A.: „The Lost Tapes”. Peste un an, tot Strut Records lansează un al doilea album, „Misiunea Spațială Delta”. Despre Rodion începe să se vorbească din ce în ce mai mult. O altă casă de discuri londoneză, BBE Records, îi lansează albumul „Behind the Curtain – The Lost Album” iar labelul londonezo-berlinez îi lansează în acest an albumul „Rozalia”.

În ultimul timp, Rodion începe să reapară în concerte. Dar povestea cu aceste concerte este una oarecum tristă. „Superstarul pierdut al României lui Ceaușescu”, cum îl numea The Guardian, după ce a fost pierdut timp de două decenii, a fost regăsit dar nu se știe pentru cât timp. De curând i s-a confirmat faptul că suferă de cancer la ficat și nu are resursele financiare necesare pentru operație și tratamentul postoperatoriu. Este trist faptul că un muzician de asemenea calibru, a cărui apariție pentru cultura românească a reprezentat o formă de rezistență extrem de vitală într-o perioadă rece și sumbră și a cărui reapariție ne arată încă o dată că avem valori autentice cu care putem să ne mândrim, este, astăzi, în această situație. Dacă destinul ar fi făcut ca Rodion să nu se nască în România, ci undeva în Occident, astăzi am fi vorbit despre el probabil la fel ca despre Kraftwerk – fără nici un fel de exagerare.

Și încă un lucru: chiar dacă este clujean, Rodion Ladislau Roșca are legături și cu Timișoara. Mama lui era timișoreancă, din Freidorf, și mare parte din copilărie și-a petrecut-o aici. Iar acesta este un motiv în plus ca sâmbătă, 9 iunie, de la ora 21.00, Clubul Capcana să fie arhiplin. Ar fi și un omagiu – dar și un ajutor – pentru unul dintre marii artiști ai României. Iar prețul biletului pentru acest eveniment este modic: 10 lei.

 

Flavius BONCEA