„Ceau, Cinema!” este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia „Marele Ecran” şi Asociaţia „Pelicula Culturală”. Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (C.N.C.) și al Consiliului Județean Timiș.

Anul acesta, Festivalul a ajuns la cea de-a cincea ediție, urmând să se desfășoare în perioada 19-22 iulie, la Timișoara și Gottlob. Marele Premiu al celei de-a cincea ediții a festivalului filmului „Ceau, Cinema!”, Trofeu redenumit anul acesta Ceau, Cinema! Răzvan Georgescu, în vaolare de 1.500 euro, va fi decis de un juriu compus din, Alina Grigore (actriță de film), Ileana Bîrsan (critic de artă) și Florin Iepan (regizor de film).

Competiţia „Ceau, Cinema!”, care va avea şase filme, a fost concepută să ofere un cadru de exprimare cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale existente în Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria. Selecţionerul competiţiei este criticul de film Ionuţ Mareş.

În ediția de anul trecut, 2017, Trofeul Ceau, Cinema! a fost câştigat de filmul „Mister Universo” (Austria-Italia), de Tizza Covi şi Rainer Frimmel. Premiul a fost decis de juriul format din producătorul Anamaria Antoci, actorul Alexandru Potocean şi criticul de film Cătălin Olaru. Premiul Publicului a fost obţinut de filmul bulgar „Gloria”, de Kristina Grozeva şi Petar Valchanov. Trofeul Vitas România a fost acordat producţiei italiene „Ultimele lucruri”, debutul tinerei regizoare Irene Dionisio.

Asemeni edițiilor anterioare și în ediția din acest an, în afara trofeului Ceau, Cinema! Răzvan Georgescu, decernat de juriu, spectatorii pot vota, tot dintre filmele din competiţie, Premiul Publicului, în valoare de 500 euro, iar pentru film independent sau pentru primul sau al doilea film, va fi acordat și un Trofeu Vitas România, în valoare totală de 1.000 euro. 

Spectatorii, în urma exprimării votului pentru desemnarea filmului câștigător al Premiului Publicului, au posibilitatea să câștige, prin tragere la sorți, o bicicletă oferită de „Pegas”.

Cea de-a cincea ediție a festivalului de film „Ceau, Cinema”! este realizată de voluntari, cu susținerea: Vitas România, Institutul Francez din Timișoara, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Direcția Județeană de Cultură, Timiș, Bicicletele „Pegas”, Institutul Polonez din România, „Ambasada”, „MISC”.

Cornel Seracin