Expoziția de pictură, intitulată „Quo vadis”, este realizată de Ecaterina Schiwago, artist vizual, specializarea pictură, absolvent de master al Facultății de Arte și Design al Universității de Vest, Timisoara, component al Uniunii Artiștilor Plastici din România-filiala Timișoara.

Titlul expoziției este inspirat de întrebarea pe care Sf. Apostol Petru a adresat-o Mântuitorului Isus Hristos, pe care l-a întâlnit pe când el, Apostolul, lua calea Romei, „Quo vadis, Domine ?” („Încotro, Doamne?”), iar, preluată în expoziția Ecaterinei Schiwago, devine un fel de parabolă ancorată în trecut, dar cu un anume tip de reflexie în timpurile contemporane.

„Subiectul surprinde starea de actualitate în care oamenii își caută locul, direcția în care să se îndrepte-ÎNCOTRO, exprimată de personaje în mișcare. Acest «Încotro», este generat nu de o alegere întâmplătoare, ci de o stare de constrângere, de o stare de suferință”, transmite artista, în comunicatul mass-media.

Bine ancorată în evenimentele sociale actuale, expoziția face trimitere la emigrație, lucrările prezentate surprinzând un crâmpei din ceea ce poate însemna „Quo vadis” azi, pentru cei care, neadaptându-se unor realități relative, caută stabilitatea unui așa numit „Paradis pierdut” și preferă să se îndepărteze de locurile în care relativitatea le macină stabilitatea natală.

Remarcăm că, în cadrul demersurilor sale artistice, Ecaterina Schiwago abordeaza diferite teme și realizează serii de picturi, cu excepția unor lucrări ocazionale, singulare ca subiect. Esența subiectului expoziției „Quo vadis” se regăsește definită în titlul seriei.

Picturile expoziției sunt prezente la Biblioteca de Artă, Bastionul Theresia, corp A, în perioada 31 mai-14 iunie 2018, iar prezentarea pentru publicul intersat, va avea loc miercuri, 6 iunie, de la ora 17:30. Momentul oratoric de prezentare a expoziției va aparține Andreei Foanene, doctor în arta plastică, artist plastic (pictor).

   

Cornel Seracin