Anul trecut, în luna iunie, chiar la începutul lunii lui Cireșar, la Timișoara a fost inaugurată expoziția de foto-jurnalism „World Press Photo”, aflată atunci la prima ediție. Anul acesta, chiar miercuri, 30 mai, expoziția „World Press Photo” revine la Timișoara, de această dată cu cea de-a doua ediție. 

Dar să reamintim, ce este „World Press Photo”?. Este cea mai importantă expoziție de foto-jurnalism la nivel global și surprinde în fotografii, unele dintre cele mai puternice, expresive și emoționante știri din întreaga lume în decursul anului trecut (2017). Și anul acesta, deschiderea oficială a turului global al expoziției a avut loc la Amsterdam, iar timp de un an, expoziția „World Press Photo” urmează să călătorească în mai multe orașe din diferite state de pe mapamond.

În România, evenimentul este co-organizat de Fundația „Eidos” alături de Fundația „Hațegan”, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale. Mai întâi, expoziția a fost prezentată la București, iar acum este rândul Timișoarei (30 mai-24 iunie), iar între 29 iunie-29 iulie, expoziția va fi prezentă, în premieră, la Cluj-Napoca.

La Timișoara, expoziția va fi prezentată la Muzeul de Artă, etajul unu, aripa estică, vernisajul urmând să aibă loc în 30 mai, cu începere de la ora 18, chiar în spațiul în care se află fotografiile.

 „World Press Photo” se desfășoară sub forma unei competiții în care sunt premiate cele mai reușite fotografii de jurnalism, iar anul acesta competiția a ajuns la cea de-a șaizeci și una ediție și a reunit înscrieri din toată lumea: 5034 de fotografi din 125 de țări au trimis 73.044 de imagini. Juriul a oferit premii în 8 categorii către 42 de fotografi din 22 de țări.

Expoziția „World Press Photo”  poate fi vizitată, la Timișoara, până în data de 24 iunie 2018, de marți până duminică, în intervalul orar 10 - 18. Luni, expoziția este închisă. 

Cornel Seracin 

Foto: www.facebook.com/WorldPressPhotoRomania