Un nou eveniment creat în spiritul grupului artiștilor care compun „Baraka”, s-a desfășurat vineri, 18 mai, la Mansarda 1 a Muzeului Național al Banatului (str. Martin Luther, nr.4, Bastionul Maria Theresia).

Artiștii grupului „Baraka” au susținut un prevernisaj prin care au dezvăluit o mică parte din subiectul expoziției ce va avea loc în toamna acestui an, o expoziție despre spațiu și timp, dar nu numai. 

Cu ocazia prevernisajului, artiștii au prezentat o instalație prin care sensibilizarea publicului este strict legată de elementul central (pământul), o parte a mansardei 1 de la  Bastionul Theresian fiind acoperită cu pământ, elementul care oferă sprijin tuturor celorlalte elemente (apa, focul, lemnul, metalul) și puncte cardinale (nord, sud, est, vest).

Studenții anului întâi de la Facultatea de Arte și Design din Timișoara sunt prezenți cu o expoziție de grafică, invitați fiind de colegii lor din Grupul „Baraka”, mai tinerii artiști fiind la prima lor expoziție.

Curator al celor două expoziții este Gabriela Robeci, care în cuvântul de deschidere a rostit, referindu-se la instalația grupului „Baraka”: „Tot ceea ce vă pot spune este că se dorește a fi dată o interpretare cât mai facilă. ...în acest caz vorbim despre ceea ce ne leagă pe toți”.

Referindu-se la studenții din anul întâi și la expoziția lor, Gabriela Robeci a declarat următoarele pentru ziarultimișoara.ro: „ Ei, în sine, față de expoziția aceasta, au dorit să fie vizibili și, mai ales, pentru că, nicio galerie nu-i expune dacă nu au un istoric de galerii, sau nu au licența luată, nu au disertația luată, dar, aici au putut pentru prima dată să expună, fără să aibă nimic, și, e superb. Lucrările de grafică sunt suprarealiste, dar au niște simboluri strict personale”.

Studenții au așezat în lucrările lor câteva căutări în timp, iar prin aceste căutări în timp încearcă să proiecteze un sentiment vizitatorilor, sentiment pe care vizitatorul să-l atingă doar vizualizând imaginea. 

Din expoziția studenților nu lipsesc interpretările feministe, acestea trăgând un semnal de alarmă asupra modului de a fi tratat genul feminin, asemeni unui obiect neînsuflețit, meatloef (bucată de carne, fleică).

Studenții-artiști, autori ai expoziției sunt: Loredana Ilie, Vivien Fritz, Cristian Uţă şi Vlad Bîrnoagă. Prin invitația colegilor lor mai tineri, artiștii grupului „Baraka” se dovedesc a fi preocupați, dincolo de colaborarea cu generațiile mai tinere, de susținerea lor, dar și formarea unui mod liber de exprimare în artă.

Expozițiile vor rămâne deschise în spațiul de la Mansarda 1 a Bastionului Theresia, timp de două săptămâni.

Evenimentul a fost posibil grație Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș. Sposorul principal este „Constructim”. 

   

Cornel Seracin