Luni seară, la Alba Iulia, ediția 2018 a Galei Premiilor UNITER a adus Teatrului Național din Timișoara Premiul pentru cel mai bun spectacol. Juriul UNITER, format din Marina Constantinescu, Marcel Iureș, Ana Ularu, Alexa Visarion și Dragoș Buhagiar, a acordat această distincție spectacolului „Rambuku” de Jon Fosse, spectacol semnat de regizorul Mihai Măniuțiu. „Rambuku” este un spectacol intens, fascinant, un univers creat din cuvânt și din tăcere, din gest și din nemișcare, un spectacol despre felurile în care dragostea îi este sinonimă spiritului și supraviețuiește istoriei, materiei, vieții înseși.

Premiul acordat acestui spectacol aduce în prim plan o excepțională echipă de creatori – regizorul Mihai Măniuțiu, scenografii Adrian Damian (decor), Luiza Enescu (costume), coregrafa și interpreta Andrea Gavriliu, compozitorul Mihai Dobre, actorii Teatrului Național din Timișoara Claudia Ieremia și Ion Rizea, precum și tinerii actori care au creat „corpul unic” al lui Rambuku și, în egală măsură, recunoaște parcursul creativ al Naționalului timișorean, un teatru care, prin viziunea sa extrem de creativă, implicată și, totodată, profund inovatoare, a făcut posibilă realizarea acestui spectacol. Premiul a fost înmânat de George Ivașcu, Ministrul Culturii și Identității Naționale, și ridicat de Ada Lupu Hausvater, directoarea Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

Timișoara se poate lăuda cu încă două premii cucerite în cadrul Galei UNITER 2018, de către Teatrul German de Stat. Este vorba de Premiul pentru cea mai bună regie, adjudecat de Yuri Kordonsky pentru regia spectacolului „Incredibila

și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet” de Gabriel García Márquez și de Premiul pentru cea mai bună scenografie, obținut de Helmut Stürmer (decorul) și Ioana Popescu (costumele și desenele în nisip live), pentru același spectacol.

 

Lista completă a câștigătorilor:

 

Cel mai bun spectacol – Rambuku;

Cel mai bun regizor – Yuri Kordonsky;

Cel mai bun scenograf – Helmut Stürmer şi Ioana Popescu;

Cel mai bun actor în rol principal – Victor Rebengiuc;

Cea mai bună actriţă în rol principal – Mariana Mihuţ;

Cel mai bun actor în rol secundar – Zsolt Bogdan;

Cea mai buna actriţă în rol secundar – Ada Lupu;

Critică teatrală – Doina Modola;

Teatru radiofonic – Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin;

Teatru TV – Visul unei nopţi de iarnă;

Debut – Codrin Boldea.

 

Senatul UNITER a decernat:

Premiul pentru întreaga activitate – actriţă: Ileana Stana-Ionescu;

Premiul pentru întreaga activitate – actor: Anton Tauf;

Premiul pentru întreaga activitate – regizor: Alexandru Dabija;

Premiul pentru întreaga activitate – scenograf: Doru Păcurar;

Premiul pentru întreaga activitate – critică şi istorie teatrală: Sorina Bălănescu.

 

Premiile speciale pentru spectacolul de circ, pentru teatrul de copii, pentru coregrafiein arta spectacolului, pentru teatrul de păpuşi şi marionete, pentru teatrul de revista, pentru muzica de teatru, pentru performanţă în domeniul nonverbal – Teatrul de Păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia, Universitatea de Arte din Târgu-Mureş şi Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti;

Premiul de Excelenta – Horaţiu Mălăele.

 

Premii decernate în cadrul Galei:

Premiul MECENA – Steven van Groningen;

Premiul special al Preşedintelui UNITER – Marina Constantinescu;

Premiul pentru „Cea mai bună piesa românească a anului” – 50 de secunde;

Premiul Consiliul Britanic – Centrul de Teatru Educaţional Replika.

Gala Premiilor Uniter este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii Teatrale din România, fiind coordonată de Ion Caramitru. Evenimentul se desfăşoară anual, începând din 1991, acordând distincţiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat.

F.B.