Organizată sub egida „Lions European Musical Competition - Thomas Kuti”, cea de-a VII-a ediție a fazei naționale a concursului de interpretare muzicală s-a desfășurat, la sfârșitul săptămânii trecute (etapa întâi, eliminatorie - 5 mai, etapa a doua, finala - 6 mai), în Sala Festivă „Mihai Perian” a Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara. 

Fondatorii proiectului sunt: Asociația Cluburilor Lions District 124 (România), Asociația Club Lions Diamond, Timișoara, iar partenerii fondatorilor, în cea de-a VII-a ediție a fazei naționale a concursului, au fost Consiliului Județean Timiș, Centrul de Cultură și Arta a Județului Timiș, Consiliului Local Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, Timișoara, Asociația pentru Cultură și Tradiție „ASOCULT”. Concurenţii au fost elevi și studenți, din București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara.

După două zile de întrecere, flautul fiind instrumentul cu care au intrat în competiție concurenții, juriul, format din prof. univ. dr. Ion Bogdan Ștefănescu (președinte), Universitatea Națională de Muzică, București, prof. univ. dr. Dorel Baicu (membru), Universitatea Națională de Artă „George Enescu”, Iași și prof. Vlad Alecsandru Colar (membru), Facultatea de Muzică și Teatru, Timișoara, a decis următorii câștigători: premiul întâi și trofeul „Lions” - Teodora-Luisa Iliescu, studentă la Universitatea Națională de Muzică, București, premiul doi - Carla-Maria Stoleru, sudentă la Universitatea Națională de Muzică, București, premiul trei - Eduard Ene, elev la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Iași și Lorena Palade, studentă la Universitatea Națională de Muzică, București, mențiune, Maria-Irina Naneș, studentă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj Napoca. 

Toți concurenții, participanți la cea de-a VII-a ediție a fazei naționale, au fost prezenți duminică, 6 mai, în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timișoara, Gala Laureaților având loc în această sală încărcată de istoria unor evenimente pline de însemnătate pentru Timișoara și întregul Banat. 

Câștigătoarea competiției, premiul întâi și trofeul „Lions”, Teodora-Maria Iliescu, va reprezenta România la faza europeană a concursului, fază ce va avea loc în luna octombrie 2018, în Republica Macedonia (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei). 

Concursul Muzical Lions își are începuturile în anii 1982, 1983, în Franța, acolo fiind creată, la nivel de District, o comisie națională culturală, iar în 1986 s-a decis crearea Marelui Premiu Lions de interpretare muzicală cu scopul de a recompensa pe tinerii muzicieni de mare valoare. Acest premiu avea să se extindă la nivel european, sub conducerea lui Thomas Kuti, un mare iubitor de muzică. 

La Forumul European Lions de la Göteborg (Suedia), din anul 1988, Thomas Kuti a prezentat proiectul „Concurs Muzical Lions”, care a fost aprobat în unanimitate, după care, Kuti a elaborat primul „Regulament European al Concursului Muzical de Interpretare, Lions”. 

Prima ediție a conscursului european a avut loc în anul 1991, cu ocazia forumului de la Istanbul (Turcia), primul instrument ales fiind chitara clasică. În anii următori au fost organizate competiții pentru pian, vioară, violoncel, flaut, oboi, clarinet, trompetă, voce, trombon etc. 

Țările membre „Lions” puteau să trimită, în fiecare an, un singur concurent la această întrecere europeană, în baza selecției realizate la nivel național. 

Thomas Kuti a fost directorul acestui concurs european, până în 1999, când a părăsit viața pământeană. Pentru cinstirea memoriei sale, la Forumul Lions de la Maastricht din 2011, s-a luat decizia ca acest concurs să se numească Lions Musical Competition „Thomas Kuti”. 

Deși în România funcționează peste 50 de cluburi „Lions”, nu a fost organizat, în mod constant, un concurs național pentru selecția unui reprezentant la competiția europeană. Prima încercare a fost făcută în anul 2007, atunci când Forumul Europa Lions a avut loc la București, ocazie cu care s-a organizat, pentru prima dată în România, faza națională a concursului muzical. Atunci, instrumentul nominalizat de organizatorii europeni, pentru concurs, a fost pianul. 

După acel an, a urmat o pauză lungă, în care nu a mai avut loc selecția națională, dar, din anul 2012, Clubul Lions Diamond din Timișoara a preluat inițiativa de a organiza concursul la nivel național. 

Astfel, organizarea fazei naționale a concursului a adus, din partea câștigătorilor, participări la fazele europene ale întrecerii muzicale, faze în care tinerii muzicieni din România au obținut clasări merituoase: 2012 - finala la violoncel, 2013 - premiul trei, la pian, 2015 - premiul trei, la clarinet, 2016 - finala, la vioară.

   

Cornel Seracin