Ediția a XXIII-a a Festivalului European al Spectacolului - Festivalul Dramaturgiei Românești a început sâmbătă, 5 mai, la Timișoara, prima reprezentație fiind piesa „10” a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, după care, de la ora 21, prima zi a evenimentului a fost încheiat în Parcul Civic, odată cu concertul susținut de formația „Subcarpați”. 

În cea de-a doua zi a festivalului a fost prezentat spectacolul muzical „Familia fără zahăr” o coproducție a Teatrului Mic și Centrului de Teatru Educațional „Replika”, București, ziua încheindu-se cu un spectacol în aer liber, cu acrobații de la eVenti Verticali (Italia).

Evenimentul va continua luni, 7 mai, când, cu începere de la ora 19, Sala Mare a Teatrului Național va găzdui spectacolul teatrului german „Schaubühne” din Berlin. Este vorba de piesa „Empire”, o coproducție internațională a celebrului teatru german cu International Institute of  Political Murder, Zürcher Theater Spektakel și Steirischer Herbst Festival Graz. Piesa este recomandată spectatorilor care au peste 14 ani.

De la ora 21, la Sala 2, va fi prezentată piesa „Numitor comun” de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, a Teatrului de Comedie din București. Spectacolul îi are în distribuție pe actorii Marius Florea Vizante, Nadiana Sălăgean, Alexandru Ion. Piesa este recomandată spectatorilor care au peste 14 ani.

De la ora 22, în Piața Victoriei, trupa italiană de teatru acrobatic, eVenti Verticali, revine și prezintă, încă odată, spectacolul Wanted”, un show care îmbină teatrul, arta video și acrobația. 

Pe lângă spectacolele care au loc, luni, 7 mai, în cadrul Festivalului European al Spectacolului - Festivalul Dramaturgiei Românești, urmează și lansare de carte, de la ora 17. Librăria „La Două Bufnițe” va găzdui lansarea volumului „Teatrul românesc de azi. Noi orizonturi estetice”/„Romanian Theatre Today. New Horizons”, volum coordonat de criticul de teatru Oltița Cântec. Prezintă Daniela Șilindean și Alina Mazilu.

Marți, 8 mai, de la ora 17, în Studio „Uțu Strugari”, va avea loc spectacolul „Înaintea erei noastre”, concept de Daniel Chirilă, o coproducție Teatrul LUNI de la Green Hours și Frilensăr. Piesa este recomandată spectatorilor care au peste 10 ani. 

Următorul spectacol al zilei de marți, 8 mai, este „Cea mai călduroasă zi din an” de Bogdan Theodor Olteanu, o producție Teatrul Apollo 111 și SUB25. Piesa este recomandată spectatorilor care au peste 10 ani. 

Ziua de marți, 8 mai, se va încheia cu un specatcol în aer liber, în Piața Victoriei, acolo unde Teatrul Masca din București va prezenta „Strigătele Parisului”, în regia lui Mihai Mălaimare.

Biletele pentru spectacolele care au loc în cadrul celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului European al Spectacolului - Festivalul Dramaturgiei Românești, Timișoara 2018, se găsesc la Agențiile Teatrului Național: Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 - 19. Locurile pot fi achiziționate și online, pe www.tntimisoara.com.

Cornel Seracin