„Schimbare”, acesta este cuvântul cheie al Festivalului Filmului Francez, ajuns în acest an la cea de-a XXII-a ediţie, festival ce şi-a propus să realizeze o mică „revoluţie” pe marile ecrane din nouă oraşe din România (Arad, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj - Napoca, Constanţa, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Timişoara) utilizând acest cuvântul cheie, schimbare de idei, de idealuri, de perspectivă, de viaţă, de societate.
Festivalul Filmului Francez este inspirat de întreaga simbolistică a protestelor din luna mai, 1968, ce au avut loc în Franţa, dar şi în alte ţări de pe mapamond, de la care a preluat una dintre devizele cele mai cunoscute - „Fiţi realişti, cereţi imposibilul!”.
Începând din acest an, Festivalul Filmului Francez (FFF) alege primăvara, acesta devenind anotimpul său oficial, „împrospătându-şi şi regândindu-şi secţiunile deja binecunoscute”. Festivalul a început în România odată cu ziua de 24 aprilie
și se va încheia în 6 mai.
La Timişoara, Festivalul va începe în 3 mai, în acea zi de joi, de la ora 18, în Sala Aula Magna a Universității de Vest se va putea viziona filmul intitulat „Une vie violente”/„O viaţă violentă”, un film realizat de Thierry de Peretti şi nominalizat la Săptămâna Internațională a Criticii de la Cannes, 2017. Acesta este filmul care va deschide oficial Festivalul Filmului Francez, la Timişoara şi „vorbeşte tocmai despre dorinţa de schimbare”.
Cu ocazia aniversării, anul acesta, a 50 ani de la marile proteste care au marcat Franța și toată Europa occidentală, FFF 2018 propune un Focus Mai ´68. La Timișoara, documentarul „Mourir à 30 ans”/„Să mori la 30 de ani” de Romain Goupil, va ajuta publicul român să înţeleagă mai bine contextual şi mizele evenimentelor din anul 1968.
Secţiunea „Competiţie” propune 6 filme - de debut sau a doua creaţie - foarte diferite unele de altele din toate punctele de vedere, dar având ca numitor comun îndrăzneala, impertinenţa chiar, dar şi poezia. Publicul este cel care face jocurile acestei secţiuni şi va cântări, va vota şi va premia filmul preferat. Filmului votat majoritar i se va decerna « Premiul publicului TV5MONDE », care constă într-un ajutor financiar național pentru operatorul care va distribui filmul în cinematografele din România. Pe de altă parte, FFF va acorda mai mult spaţiu discuţiilor pe fond – mai mulţi tineri regizori şi actori francezi se vor întâlni cu publicul român pentru a dezbate despre ideile şi demersurile lor artistice.
Publicul timișorean va avea ocazia de a o întâlni pe Mona Walravens, actriţă în „Comme des Garçons”/„Ca băieţii” de Julien Hallard (sâmbătă, 5 mai, de la ora 18, Aula Magna - UVT).
Secțiunea „Cahiers du cinema”, realizată în colaborare cu cea mai importantă revistă de film din Franţa, se apleacă asupra relaţiei ambigue pe care opera filmată o întreţine cu teatrul. Prieten vechi al Festivalului Filmului Francez din România, Joachim Lepastier, critic la „Cahiers du cinema” şi autorul selecţiei acestui program, explorează jocul între „a fi” şi „a părea” în viaţa de zi cu zi, pe scenă şi în film, dar şi limitele, complicităţile şi divergenţele între realitate, teatru şi marele ecran.
„Panorama” expune câteva din cele mai bune creaţii cinematografice franceze de ultimă oră, filme care s-au impus atât în sălile de cinema, cât şi în marile festivaluri internaţionale. Filmul care va închide, la Timișoara, cea de a 22-a ediţie a Festivalului Filmului Francez, „Jusqu’à la garde” /„Custodia” de Xavier Legrand, a fost distins, în anul 2017, atât cu „Leul de argint” pentru cel mai bun regizor la „Mostra”, Festivalul de film de la Veneţia, cât şi cu Premiul publicului la Festivalul de la San Sebastian. Pelicula va fi proiectată duminică, 6 mai, ora 20, în Aula Magna a U.V.T. Amatorii de film de animație, mari sau mici, nu sunt uitaţi nici la această ediţie a festivalului. La Institutul Francez, duminică, 6 mai, de la ora 11, se va putea viziona „Ivan Tsarevitch et la princesse changeante” /„Ivan Ţarevici şi prinţesa schimbătoare”, al îndrăgitului realizator al genului, Michel Ocelot, publicul fiind invitat să păşească, vizionând acest film de animaţie, pe tărâmul imaginației. Aceasta va fi singura proiecție de animaţie care se va putea viziona în această ediţie a festivalului filmului francez, la Timişoara.
Toate filmele sunt prezentate în versiune originală, cu subtitrare în limba română. Organizatorii festivalului sunt: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România şi Institutul Francez din Timișoara.
La Timişoara, printre coorganizatori se află Universitatea de Vest din Timișoara. Intrarea este liberă la toate proiecțiile. Programul complet al ediţiei a XXII-a a Festivalului Filmului Francez este disponibil pe site-ul Institutului Francez: institutfrancais.ro/Timisoara.


Cornel Seracin