Muzeul Național al Banatului va inaugura miercuri, 11 aprilie 2018, cu începere de la ora 16, în Mansarda B1 a Bastionului „Theresia”, o expoziție în care se vor afla o parte din obiectele de tezaur ale instituției. Expoziția se anunță a fi una inedită și este dedicată dezvoltării economice a Timișoarei între sfârșitul secolului al XVIII-lea și primele decenii ale secolului XX. Expoziția se intitulează „Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Timișoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Aspecte economice” și va putea fi vizitată în perioada 12 aprilie-27 mai 2018. 

În expoziție, dezvoltarea economică a orașului este scoasă în evidență odată cu emiterea, de către autoritățile Imperiului Austriac, pentru Timișoara, a Diplomei de „Oraș Liber Regesc”, în anul 1781 și, se încheie cu progresul industrial și comercial al urbei bănățene, din anii interbelici. În cadrul expoziției sunt prezentate breslele și asociațiile meșteșugărești, firmele și asociațiile timișorene, ultimele segmente ale circuitului expozițional fiind dedicate industriei, comerțului și căilor de comunicație din a doua jumătate a sec. al XIX-lea și din primele decenii ale sec. XX. 

„Vizitatorii vor putea admira exponate deosebit de valoroase pentru istoria modernă a Timișoarei, obiecte care n-au mai fost expuse de mai bine de un deceniu. Printre obiectele de tezaur național care vor putea fi admirate în cadrul expoziției se numără: Diploma imperială de ridicare a Timișoarei la rangul de oraș liber regesc din anul 1781, Copacul de fier sau «Pomul breslelor», emblemele de breaslă ale lăcătușilor și cizmarilor, emblema hanului «La Trompetistul», vechea centrală telefonică  a Primăriei Timișoara etc.”, au transmis organizatorii expoziției. 

Așadar, această expoziție este o incursiune captivantă în istoria economică a Timișoarei moderne, ilustrată prin intermediul valoroaselor exponate de tezaur deținute de Muzeul Național al Banatului, cea mai prestigioasă instituție de istorie din Banat care conservă știința evoluției societății bănățene de-a lungul timpului, în patrimoniul său.

Cornel Seracin