Miercuri, 28 martie, la Centrul Multifuncțional Bastion din Timișoara a fost inaugurată o nouă expoziție de pictură și desen ce are menirea de a participa la viața artistică a municipiului. Autorul lucrărilor acestei expoziții, care se intitulează „În oglindă”, este tânărul plastician Nicolae Prisac. 

Cariera în universul artei plastice, pentru Nicolae Prisac, a început la Chișinău, autorul expoziției absolvind, în municipul basarabean, Liceul de Artă. Odată format cu primele deprinderi în lumea artei plastice, Nicolae Prisac a urmat, la Universitatea de Nord din municipiul Baia Mare, Facultatea de filosofie, după care a absolvit masterul în pictură la Facultatea de Artă și Design a Universității de Vest din municipiul Timișoara.

Expoziția „În oglindă”, ce a fost inaugurată la Centrul Multifuncțional Bastion, este cea de-a patra expoziție personală din cariera tânărului pictor român (cea de-a doua inaugurată la Timișoara). Celelalte două expoziții, artistul le-a inaugurat în municipiul Baia Mare. 

După ce galeristul Bogdan Șoflău a deschis evenimentul expozițional, exprimându-și bucuria de a găzdui lucrările de pictură și grafică ale artistului Nicolae Prisac, dr. Andreea Foanene a rostit o scurtă prezetare a expoziției. Despre artist, Andreea Foanene a rostit: „Este un artist tânăr, în căutarea stilului propriu și, în căutarea unui stil propriu care reprezintă o aventură a cunoașterii, pentru el. El, cumva, știe să împărtășească o parte din calitățile sale și celor care-l înconjoară. Eu consider că acest lucru e o calitate foarte mare, o calitate morală, umană, o calitate care ține de personalitatea lui, dar, cred că și de profesionalismul lui perspectival. El a crescut, cumva, foarte interesant, ca un arbust într-un spațiu, nu știu dacă ciudat, sau diferit. Oricum, nu a avut o traiectorie, să zicem, clasică. Am observat la el că are o sensibilitate și o profunzime aparte, care se vede în desen. Am observat multe calități în desenele și în picturile lui, care, cred că-l caracterizează și ca persoană. Este un om care caută, cumva, un echilibru în lucruri, caută o anumită temeinicie, dar, la un moment dat, firul acesta întins se fracturează, cumva, și începe dialogul cu formele artei materne, începe dialogul cu ismele, fie că e vorba de cubism, fie că e vorba de imagini suprematiste pe care el le alătură o anumită scenă, care devin suprarealiste cu ocazia asta, fie că este vorba de dialogul cu anumiți pictori favoriți, sau, pe care el îi descoperă într-un fel...”. 

Despre desenele expuse, dr. Andreea Foanene a spus: „Este un desen academic, se simte nota aceasta realistă, foarte bine structurată. El știe să facă lucrurile să pară ceea ce sunt. Prin asta, el reușește să facă și ceea ce nu este să pară că este, așa cum puteți să vedeți în lucrările cu tentă suprarealistă de aici. Majoritatea lucrărilor sunt realizate pe dimensiuni destul de micuțe. Nu lucrează pe spații foarte largi. El se concentrează pe dimensiuni destul de accesibile”. 

În cuvântul său de la vernisajul expoziției personale, Nicolae Prisac a spus despre expoziția inaugurată că, „ea are un scop autocritic”. Artistul a continuat cuvântul său și a rostit: „Ca artist, consider că nu poți avea o distanță mai mare față de propria creație, decât într-o expoziție. La această analiză ați fost invitați și dumneavoastră și vă invit să participați. Ce mi s-a părut interesant, este mărimea formatului, după cum am învățat că lucrările sincere, în mare parte, urmăresc, în primul rând, să fie sufletul în lucrare, și acest lucru nu-l poți reuși pe un format imens, sau mare”.

Artistul a mulțumit lui Bogdan Șoflău pentru găzduirea expoziției personale, a mulțumit Andreei Foanene pentru că a primit invitația lansată să susțină momentul oratoric de la vernisajul expoziției, a mulțumit tuturor celor prezenți la vernisaj și a exprimat dorința de a continua să creeze noi lucrări, fiind gata să le conceptualizeze odată cu finalul celei de-a patra expoziții personale, pentru că, a declarat artistul, „plăcerea mea este de a lucra”, scoțând în evidență prin cele spuse, afirmația din cuvântul galeristului Bogdan Șoflău, potrivit căreia, el, artistul Nicolae Prisac, „dacă are cafea, culori și încă ceva, este fericit”.

Lucrările din expoziție sunt realizate în culori vii, păstoase (unele) desenele în creion (alb-negru) nefiind absente din această expoziție deosebită. Predomină lucrările realizate în ulei pe pânză. 

Subiectele ce se prezintă pe pânze sau pe hârtia de desen sunt variate. Vizitatorul poate admira câte un aspect din viața rurală, țărănească (căpițe de fân, casă țărănească din Basarabia), peisaje de primăvară sau câte o natură statică în care apar fructele toamnei, jocul (de biliard) este prezent în desenele lui Nicolae Prisac, prietenia dintre oameni și animale, portrete, autoportrete, flori, arbori, mesaje pascale (o masă pe care se află câteva ouă) etc.

Expoziția „În oglindă” rămâne deschisă în spațiul centrului multifuncțional de la Bastionul Theresia din Timișoara, până în data de 4 aprilie 2018.

         

Cornel Seracin