Cea de-a treia expoziție inaugurată cu titlul „În căutarea fericirii”, semnată de artista Andreea Rus, este una care se dedică memoriei celor care au spus NU în anii prigoanei totalitare abătută peste România la finalul celei de-a doua conflagrații mondiale. Lucrările expuse în Galeria „Helios” din Timișoara sunt pline de culoare, dar această culoare este una a suferinței pe care au trăit-o personalitățile din România care au făurit întregirea statului național român.

„Expoziția cu tema legată de fericire a plecat de la ideea nefericirii, de fapt, pe care au trăit-o marile personalități ale României, care au suferit în închisorile comuniste în perioada de dinainte de 1989. Această mare suferință m-a făcut să mă gândesc la ce înseamnă fericirea, să caut răspunsuri în domeniul filosofiei și al religiei și, să creez o suită de lucrări intitulată «Locuri ale Fericirii». Aceste lucrări sunt inspirate din concepte filosofice și din concepte religioase și încearcă să găsească o rezolvare a acestui subiect. Fericirea este interpretată din punct de vedere filosofic contemporan, ca drumul pe care-l parcurgem în această viață. Este vorba despre efortul pe care-l realizăm în drumul nostru pentru a ajunge la succes, pentru a ajunge la o țintă propusă și nu neapărat ținta în sine, ci drumul și efortul constituie, de fapt, fericirea”, a declarat pentru ziarul Timișoara, autoarea expoziției, artista Andreea Rus.

Expoziția aduce în atenția publicului, acum, în Anul Centenarului Unirii, victimele închisorilor comuniste, ale lagărelor de muncă comuniste, luptătorii din munţi, deportaţii politic, pe cei care au opus rezistență ocupantului în încercarea lui de a disloca unitatea națională și a pustii faptele strămoșilor, pe adevărații Eroi ce au cunoscut prigoana ocupantului de la răsărit în anii ʼ50-ʼ80 ai secolului trecut.

Prima expoziție din această seria a avut loc în noiembrie 2017, la Galeria „Odeon”, din București și a avut pe simeze 20 de lucrări de 80/80 cm, în tehnica acrilic pe pânză și două lucrări de dimensiuni mai mari de 2 m / un metru 60, iar a doua expoziție a durat din 15 ianuarie până în 15 martie 2018 și a fost la Bistrița, în Casa Argintarului care face parte din Complexul Muzeal Bistrița Năsăud.

Expoziția de la Timișoara este cea mai amplă de până acum din această serie, iar lucrarea de mari dimensiuni, de cinci metri pe doi metri, este pentru prima dată expusă. Lucrarea de mari dimensiuni expusă în Galeria „Helios” din Timișoara, reprezintă câteva figuri marcante ale vieții religioase și culturale românești, care au suferit în temnițele comuniste și, ne-a mărturisit artista, „au reușit să se salveze prin sacru, în perioada detenției. Deci, credința i-a salvat, iar după ieșire, ei au fost mentori ai neamului, sau duhovnici ai neamului, prin urmare, au găsit în ei o soluție pentru fericire, prin religie și nu neapărat prin filosofie”

Picturile așezate pe simezele galeriei timișorene, vorbesc, așadar, vizitatorului, dialogând cu el, despre suferință, credință, speranță și descoperirea fericirii, despre eliberarea spiritului și căutarea liniștii și echilibrului sufletesc, eliberare care s-a realizat atunci când tăria spiritului a permis credinței să devină unicul sprijin. 

Așadar, Galeria „Helios” găzduiește o expoziție a memorie, o expoziție care necesită a fi vizitată de toți iubitorii artei care vor să redescopere, prin intermediul picturilor Andreei Rus, drumul glorios parcurs de Eroii Neamului Românesc pe „treptele învinșilor învingători”. 

Expoziția va rămâne deschisă pentru vizitare, până în data de 18 aprilie 2018. 

 

Cornel Seracin