Expoziția ce s-a deschis marți, 14 martie, la Galeria „Pygmalion” din Timișoara, este dedicată fotografiei etnografice și se intitulează „Fotografia. Poveste, Document, Simbol”. 

Autorul acestei expoziții este muzeograful Marius Matei, domnia sa aflându-se la cea de-a cincizecea expoziție. Marius Matei este muzeograf la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara și, de-a lungul timpului, a expus în toate muzeele mari din țară, Muzeul Național al Țăranului Român din București, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Muzeul Etnografic din Cluj, Biblioteca Județeană Sibiu etc. Anul acesta, Marius Matei va inaugura o expoziție la Iași, în Palatul Culturii, expoziția cuprinzând, pe lângă fotografii și costume tradiționale din colecția sa personală.

Marius Matei este președintele Asociației Culturale „Patrimoniu Art”, și colecționar al costumelor populare bănățene de aproape 15 ani. Astăzi, colecția sa numără peste 2.500 de piese și ansamblează cam 150 de costume tradiționale specifice zonei de câmpie a Banatului, mai precis din zonele etnografice Făget, Lugoj, Buziaș, Timișoara, Deta, Ciacova și Sânnicolau Mare.

Despre expoziția inaugurată la Galeria „Pygmalion”, Casa Artelor din Timișoara, Marius Matei a declarat următoarele pentru ziarul Timișoara: „Este un reper sentimental, această expoziție, o reamintire a ceea ce au fost bănățenii noștri de altădată. Este o promovare a Banatului prin fotografia etnografică și, totodată, de a ne reaminti cum arăta, bunăoară, portul tradițional bănățean în toată splendoarea și fastuozitatea lui”.

Invitatul special al vernisajului a fost prof. univ. dr. Otilia Hedeșan, Universitatea de Vest din Timișoara. 

Vernisajul expoziției s-a bucurat de un moment inedit, atunci când, directorul Casei de Cultură din Bocșa și realizatorul tv, Dan Liuț, costumat în port popular din Banat, a recitat câteva poezii în grai bănățean. 

Dr. Cristian Graure de la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design, a prezentat albumul fotoetnografic „Bănățenii de altădată”, tipărit sub egida Editurii „Eurostampa” Timișoara și Editura „ASTRA Museum” Sibiu, album semnat de Marius Matei, cu o prefață și un studiu introductiv ce-l are autor pe Cristian Graure.

Alina Mafa de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, serviciul Cultură Tradițională, a prezenta clipurile etnografice pe care le-a realizat, „Istorii bănățene. Memorie și identitate”.

Autorul expoziției, muzeograf Marius Matei, a vorbit despre importanța fotografiei în cercetarea etnografică și despre  expoziția de fotografie „Străbunii”.

Expoziția de fotografie etnografică, „Fotografia. Poveste, Document, Simbol”, a fost prezentată publicului participant la vernisaj, de către dr. Andreea Foanene, muzeograf la Muzeul de Artă din Timișoara.

Organizatorii expoziției sunt Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Timiş, Asociația Culturală „Patrimoniu Art” - Colecția Patrimonială Marius Matei și Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș. 

Expozița va rămâne deschisă pentru vizitare, până în data de 30 martie 2018.

 

Cornel Seracin