Vineri, 2 martie, Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timişoara va găzdui lansarea volumului semnat de dr. Cristian Graure, „Istoria Artei Fotografice din Banat între 1839 și 1918. Identități vizuale în era modernității”. Volumul a fost publicat la Editura „Eurostampa” din Timișoara şi cuprinde 436 pagini.
„La începuturile fotografiei, spre sfârşitul anilor ‘30 ai secolului al XIX-lea, Willian H. Fox Talbot observa capacitatea inefabilă a aparatului fotografic de a înregistra «rănile timpului». Raportată la propria noastră existenţă – asemenea concluziilor formulate de Susan Sontag – această capacitate dezvăluie faptul că din perspectiva realităţii materiale cele mai neobişnuite «decimări» nu sunt cele ale pietrei, ci ale cărnii. Prin intermediul fotografiilor, urmărim astfel realitatea felului în care oamenii îmbătrânesc prin cea mai intimă şi mai tulburătoare cale. A privi o fotografie în care este înfăţişată o persoană apropiată sau chiar propriul chip, devine în esenţă un proces emoţional, înainte de toate”, au transmis organizatorii evenimentului într-o postare publică.
Organizată în jurul unor noţiuni care reflectă experienţele umane esenţiale, cartea reprezintă rezultatul cercetării evoluţiei fotografiei din vestul ţării, în raport cu spaţiul central european şi universal, reunite în teza de doctorat susţinută de Cristian Graure, în primăvara anului 2017, la Academia Română din Bucureşti.
Invitații speciali ai lansării volumului sunt, prof. univ. dr. Dorel Găină Gerendi de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca și dr. Gabriel Kelemen de la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte şi Design. Moderator este dr. Andreea Foanene, muzeograf  la Muzeul de Artă din Timişoara.
În cadrul lansării va avea loc o dezbatere cu invitaţii, iar cei prezenţi vor fi imortalizaţi prin imagini realizate de Daniela Schinderman (procedeul istoric Van Dyke) şi Miruna Basarabă (procedeul Cyanotipe), studente la Facultatea de Arte şi Design Timişoara şi membre „Iris Fotoclub”, coordonat de Damian Diaconescu.


Cornel SERACIN