„Road Show East” se oprește sâmbătă, 24 februarie 2018 la ora 19.00, la Casa Artelor / Galeria „Pygmalion” din Timișoara, str. Episcop Augustin Pacha nr. 8.
În noiembrie 2017, la invitația galeriei vieneze „12-14 Contemporary”, a curatorului Denise Parizek cât și a artiștilor organizatori Agnes Hamvas & Hubert Hasler, Grupul „Noima” a realizat în deschiderea „Road Show East” la Galeria „Knoll” din Budapesta un desen performativ intitulat „Three Act Circle”. Acțiunea continuă investigaţiile grupării „Noima” cu privire la perspective vizuale colective, în linia celorlalte încercări realizate în ultimii ani (Bringing Light 2015, Light Air Wind 2016, Horizons, dLight 2016). De această dată „Noima” pornește desenul colaborativ de la premisa unui scop comun – realizarea împreună a desenului unui cerc. Acțiunea cuprinde trei momente, fiecare cu desenul, coregrafia și materialele specifice și vizând diferite nuanțe comportamentale ce pot apărea într-o situație de conlucrare. Sorin Scurtulescu, Ciprian Bodea, Cosmin Frunteş și Andrei Rosetti au lucrat și de această dată fără simulări prealabile respectând însă un set de reguli convenit pentru un timp dat. Acțiunile grupului „Noima” începute în 2015 sunt în atenţia Denisei Parizek pentru un viitor proiect curatorial colectiv internaţional inspirat de gândirea lui Wittgenstein cu privire la limbaj. „Three Act Circle” va fi prezent în selecția viitoarelor stații ale „Road Show East” într-o video-instalație document.
Expoziția „Road Show East” ce va fi pentru scurt timp deschisă la Timişoara este cea de-a doua oprire din cuprinsul unei călătorii spre est pe care doi artiști, Agnes Hamvas & Hubert Hasler, au hotărât să o întreprindă prin hățișurile unei Europe din ce în ce mai lipsită de ideal comun, în care neacceptarea celuilalt pare să redevină regulă. Primul obiectiv al celor doi artiști proveniți din țări europene diferite și din contexte sociale diferite, este interacțiunea cu aceleași subiecte întâlnite în drumul lor. Rezultate ale acestui demers au fost expuse la finele anului trecut în Galeria „Knoll” din Budapesta,  o primă foto-instalație, în fapt nucleul expoziției „Road Show East” deschisă acolo.
Cel de-al doilea obiectiv pe care Hamvas și Hasler îl au în vedere este o prelungire a meditației lor despre diversitate, rădăcini istorice comune, limbaj și granițe. Călătorind prin zonele estice ale Uniunii Europene sau în părți ale Europei încă neincluse în această uniune (Serbia), cei doi au văzut în acest drum oportunitatea de a colecta abordări contemporane ale artei și a le duce cu ei peste granițe de-a lungul călătoriei, fiecare oprire-expoziție cuprinzând astfel de proiecte invitate (instalații foto-video, materiale neconvenționale și desen performativ etc).
Un alt proiect invitat în selecția „Road Show East” este filmul „The Floating Bridge” / „Brudina” semnat de Dragoș Hanciu, un film care are la activ mai multe premii, nominalizări și proiecții internaționale. „Brudina” (regionalism ce definește un fel de bac, un pod plutitor ce unește malurile unui râu) e un eseu documentar despre izolare, singurătate și destin. Filmul se sprijină pe detalii recurente, uneori concise, alteori poetice din viața a doi protagoniști, Evi și Stelică, lucrători pe brudină, interogând relația acestora cu timpul, într-un univers (cerc închis) ce cuprinde curgerea apei, malurile, lanțurile, scripeții și, desigur, brudina. În timp ce pe autostrada aflată la 1 kilometru distanță se rulează cu 130 de km/h, podul cvasi – improvizat din fiare plutește lent de niciunde către niciunde.
Proiectele invitate în Galeria „Pygmalion” din Timișoara sunt semnate de Amalie Atkins, „Noima”, Dragos Hanciu, András J. Nagy, Adrijan Karavdić, Jiri Kocica,  Michael Koch, Gani Llalloshi, Siniša Labrović, Bojana Stamenkovic. Evenimentul este realizat în cooperare cu Forumul Cultural Austriac si cu mai multe spaţii şi platforme de arta contemporană.
Parcursul celor doi artiști continuă, după Timişoara urmând, Belgrad (Galeria „Ostavinska”), Zagreb (Galeria „Greta”), Ljubljana (Chemical Institut Ljubljana), Viena („12-14 Contemporary”).

Cornel S.