Joi, 22 februarie, cu începere de la ora 18, la Galeria „Helios” din Timişoara va fi inaugurată o nouă expoziţie de pictură. Lucrările expoziţiei sunt semnate de pictorul timişorean Rafael Matiaş şi se intitulează „Explorări în imaginarul abstract”.
Rafael Matiaş este unul din pictorii tineri din Banat. Este absolvent al Liceului de Arte Plastice din Reşiţa, promoţia 1992-1996 şi al Facultăţii de Arte Palstice şi Decorative din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, secţia Pedagogia Artei, promoţia 2001-2005. La finalul studiilor universitare a obţinut licenţa în pedagogia artei. Între 2005-2007 a absolvit masterul la secţia de Pedagogia Artei, la Facultatea de Arte Palstice din Timişoara. Rafael Matiaş este înscris în Uniunea Artiştilor Palstici din România, filiala Timişoara. 

 
Am ales ca expoziția să se numească astfel, deoarece, ca și un explorator ce caută, descoperă și studiază spații necunoscute, așa și eu am încercat să «navighez» prin acest imaginar infinit (reprezentat de fapt de tot ceea ce mă înconjoară în lumea exterioară, dar și din universul interior, mental și sufletesc) și să «notez și cartografiez» diferite stări, imagini și gesturi vizuale. Consider expoziția ca fiind un tribut adus bucuriei de a crea, de a te juca cu ceea ce îți oferă limbajul culorilor și formelor”, transmite Rafel Matiaş, în comunicatul de presă remis spre publicare.


Lucrările ce fac parte din această expoziţie nu au o tematică anume şi nu vizează un domeniu concret. Pictorul Matiaş încearcă, prin prezentarea acestei expoziţii, să transpună anumite concepte vizuale folosindu-se doar de elementele de limbaj cromatic, grafic şi gestual, totul fiind prezentat într-o abordare abstractă.
Expoziţia va fi prezentată de criticul de artă Gabriel Kelemen, doctor în arte vizuale. 


Cornel Seracin