Marţi, 20 februarie, cu începere de la ora 14, la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş (strada Emanuil Ungureanu, nr. 1) va avea loc un dublu eveniment. Deschiderea expoziţiei ce este semnată de Marius Matei, Tezaur etnografic. Costumul naţional românesc în Banat" şi lansarea lucrării de grafică a dr. Gabriel Kelemen „care surprinde dinamica viului la nivelul biosferei într-un limbaj esthetic contemporan”. 
Despre expoziţia de costume populare din Banat, organizatorii evenimentului au transmis următoarele pentru publicare, printr-un comunicat de presă: „Costumele populare din zona Banatului de câmpie din colecția personală a tânărului muzeograf Marius Matei dezvăluie frumusețea și pasiunea locului în care multiculturalitatea este o trăsătură specifică. Fire de aur formează figuri decorative complexe, iar mâna iscusită a femeii desăvârșește croiala specific portului bănățean. Celebrăm centenarul Marii Uniri printr-un eveniment prin care ne întoarcem la autentic, la surse, sintetizate în detaliile costumului național românesc”.
Albumul de grafică ce-l are autor pe Gabriel Kelemen, a fost editat la Editura „Datagroup” şi cuprinde, potrivit celor relatate de autor „desene elaborate, cu explicații ale fenomenelor morfodinamice naturale, completate cu fotografii originale, ce surprind și captează fenomenul de metamorfoză a fluidelor atât din punct de vedere științific, cât și din punct de vedere estetic, corelate cu dinamica viului la nivelul biosferei, construind premisele unui limbaj computaţional inedit”.
Ambele evenimente fac parte din programul „Celebrăm România 100”, derulat de C.C.A.J.T. pe tot parcursul anului 2018. 
Cornel Seracin