Vineri, 16 februarie, de la ora 18:30, Librăria Cărtureşti (strada Mercy, nr. 7, Timişoara) va găzdui vernisajul expoziţiei de fotografie documentară a doi celebrii artişti vizuali timişoreni, Oliver Merce şi Dan Moruzan. Expoziţia se intitulează „Praga” şi este rodul călătoriilor celor doi fotografi mai sus amintiţi, în oraşul-capitală a Cehiei, călătoriile fiind efectuate în anul 2017.
Oraş-capitală profeţit de suveranii săi legenari din secolul al VII-lea ca, „oraş întins, a cărui glorie va ajunge la stele”, situat pe râul Vltava, în Boemia Centrală, Praga, capitala Cehiei, este adus în atenţia iubitorilor de fotografie documentară odată cu deschiderea acestei expoziţii. Praga, oraşul european în care împăratul dinastiei Luxemburg, Carol al IV-lea avea să fondeze, în aprilie 1348, prima universitate din Europa Centrală, Răsăriteană şi Nordică, care, în zilele noastre, îi poartă numele, Universitatea „Carol”, se dezvăluie, în această expoziţie, publicului interesat.

Despre expoziţia ce urmează să fie inaugurată la Librăria „Cărtureşti”, jurnalistul Florin Șipoș a transmis următoarele: „Praga, la diateza reflexivă. Fotograful iniţiază acţiunea şi tot el o suferă, o trăieşte. «Oraşul de Aur», creionat discret şi extrem de personal. O călătorie  interioară, mai coborâtă în amănunt la Dan Moruzan, uşor mai generalistă la Oliver Merce. Imaginile reuşesc să evite clişeele exact cât e necesar, fără a uita, aproape imperceptibil, de câteva dintre amprentele locului (Podul Carol, Vltava, Orologiul), în lipsa cărora metropola ar rămâne cu personalitatea ştirbită. O selecţie unitară şi inspirată, inclusiv din punctul de vedere al exprimării plastice, un alb-negru pe film, echilibrat şi liniştitor, fără contraste puternice şi tonuri grave”.


Oliver Merce s-a născut în anul 1977. Atras în special de fotografia documentară şi fotografia de stradă, totul în nuanţe de gri (fără a exclude în totalitate fotografia color), el încearcă să surprindă momentul, tot ceea ce este aici şi acum. În multe dintre fotografiile sale prezintă o lume dramatică, plină de realism şi ironie. El este autorul cărţii „The Anatomy of Decay” (2016) şi coautor pentru cartea „5 Years of Shooting Street Photography” (2017).
Cu o experienţă de 18 ani în domeniul fotografiei şi de 8 ani în fotografie documentară, Dan Moruzan reuşeşte să-şi menţină vie pasiunea şi să fotografieze constant. De 5 ani lucrează în principal analog, pe film format 35 şi 120mm alb/negru. Pasionat de fotografie de stradă, Dan Moruzan a înfiinţat grupul fotografic PhotoTeam şi a fost membru în perioada 2011-2016. În prezent îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti, lucrând la o serie de proiecte personale. El este şi coautor pentru cartea „5 Years of Shooting Street Photography” (2017).
Cornel Seracin