Vineri, 9 februarie, cu începere e la ora 19, în Sala „Capitol” a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara va avea loc primul concert vocal-simfonic din 2018. Programul este alcătuit din „Concertul pentru vioară şi orchestră op.64" de Felix Mendelssohn-Bartholdy şi „Messa di Gloria pentru solişti, cor şi orchestră" de Giacomo Puccini.
În deschidere se va asculta concertul pentru vioară compus de  Felix Mendelssohn-Bartholdy. „Este primul concert reprezentativ al noii ere romantice, ale cărei porţi se deschiseră, şi este aşezat alături de marile concerte care vor urma în Germania, cele ale lui Beethoven, Brahms şi Bruch. Cronicarii le-au atribuit câte o caracteristică fiecăruia. Concertului lui Mendelssohn i-au spus: «Giuvaerul inimii»”, a transmis concertmaestrul Mircea Tătaru, în cronica acestui eveniment. Îndrăgitul concert pentru vioară compus de  Felix Mendelssohn-Bartholdy va fi interpretat de violonista Cristina Anghelescu.
În anul 1951, un preot italian, emigrant în U.S.A., a plecat în Italia, chiar în oraşul în care s-a născut Puccini, Lucca, pentru ca să descopere un material care să-i servească drept ajutor pentru a alcătui o biografie a celebrului compozitor de operă. Preotul, pe numele său Dante del Fiorentino, a descoperit o copie a „Messei di Gloria”, a dus-o la New York şi a organizat o prezentare în concert după 72 de ani de la premiera ce a avut loc în oraşul Lucca, în 1880.
Sub influenţa Misei solemne a lui Rossini şi a Recviemului lui Verdi, la vârsta de 18 ani, Puccini, a compus lucrarea, „Messa di Gloria pentru solişti, cor şi orchestră”, drept exerciţiu pentru absolvirea Institutului Muzical Pacini din Lucca. După prima audiţie care a fost un mare succes de public şi de presă, Puccini nu a mai fost preocupat să-şi mai promoveze lucrarea, prins fiind de alte proiecte. Compoziţia sa a intrat în uitare.
„«Messa di Gloria» nu este o lucrare complicată, are un stil direct, are culori, vitalitate şi conţine multe schimbări de tonalitate. Numele de «Gloria» se pare că i-a fost atribuit deoarece această parte din misă este mai lungă şi mai importantă în economia lucrării”, a comentat, în cronica concertului, concertmaestrul Mircea Tătaru.
În concert, îşi dau concursul, orchestra simfonică, corul „Ion Românu” pregătit de maestrul Iosif Todea şi soliştii Remus Alăzăroae - tenor, Dan Patacă - bariton şi basul - Lucian Oniţa. Dirijor va fi maestrul Constantin Grigore.


Cornel Seracin