De ziua unirii mici, Asociaţia Artiştilor Plastici „Romul Ladea” din Timişoara a prezentat bilanţul activităţii desfăşurate anul trecut, deschizând, în Galeria „Pro Armia”, Salonul Anual. Pe simezele galeriei se află lucrări de pictură realizate de artiştii asociaţiei de-a lungul anului trecut, sculptura şi grafica nefiind neglijate, cei aproximativ 60 de artişti participanţi arătând publicului intersat creaţiile domniilor lor realizate în 2017.
Pentru că deschiderea expoziţiei a căzut chiar de 24 ianuarie, nu a fost uitat momentul 24 ianuarie 1859, dată la care a fost înfăptuită Unirea Principatelor Române, dr. Gabriel Kelemen, în discursul rostit la prezentarea expoziţiei, marcând evenimentul prezent, asociindu-l cu cel de acum 159 de ani: „Este un moment trepidant, într-adevăr. Era în aer o extraordinară, până la urmă, primăvară. O stare de exuberanţă, şi această stare de exuberanţă a creeat convulsii şi bune, şi rele, aşa cum s-a prefigurat. O istorie care are legătură cu faptul că suntem acum aici”.
Deschiderea vernisajului a fost realizată de preşedinta Asociaţiei, doamna Alexandra Tăbuică, care a spus, printre altele: „Cred că iubirea pentru artă ne-a adus în această seară să lăsăm armele, căci tot iubirea pentru artă va pune totul în orânduire. Sper ca aceste lucruri să fie în casă şi-n viaţa noastră, a tuturor”.
Expoziţia a fost prezentată de dr. Gabriel Kelemen, istoric de artă, domnia sa rostind următoarele cu referire la expoziţia vernisată: „An de an vedem lucrări care, cu mult curaj, încearcă să spargă şi, în acelaşi timp, să aducă, printr-un fenomen de implozie, aş zice, această atât de pudică latură a sufletescului, şi anume elevaţia spre creativitate. Fiinţa creatoare este o fiinţă progresistă în esenţa ei, şi faptul că noi ne vedem într-un număr foarte mare de fiecare dată este şi datorită acestui foarte interesant efort, uneori cu mari sincope, şi anume enormul curaj de a pune pe simeze. Simeza de astăzi este heteroclită, este un caleidoscop care arată şi momente de dramatism şi momente de înaltă şi suavă trepidanţă. Este un moment, în primul rând, de bilanţ. Este un bilanţ anual care vine cu maximă sensibilitate. Vedem rând pe rând lucrări care frizează fie impresionismul, fie pictura de interior, de comandă. Vedem escapada spre modernitate, care se face cu mare dificultate. Dincolo de modernitate am văzut de la an la an o încercare timidă, alteori curajoasă, alteori efemeră, de a intra şi plonja într-un teritoriu minat pentru multă lume din zona asta, şi anume avangarda sau poate chiar mişcarea care ţine de post, postmodernitate”.
La finalul discursurilor de inaugurare au fost acordate premii ce au constat în două trofee şi mai multe diploma de participare. Astfel, trofeul „Romul Ladea” pentru promovarea activităţii Asociaţiei în anul 2017 a fost acordat artistei Reghina Târnoveanu, iar cel de-al doilea trofeu „Romul Ladea” a fost decernat sculptorului Nicolae Popovici, pentru cea mai reprezentativă lucrare realizată în anul 2017. Este vorba despre o sculptură de mari dimensiuni realizată de maestrul Popovici în tabăra de vară de la Arad. Sculptura se numeşte „Totem”. Premiile au fost acordate de directorul Casei de Cultură a Municipiului Timişoara, Pavel Dehelean.
Expoziţia Salonului de Arte Plastice a artiştilor amatori va rămâne deschisă în Galeria „Pro Armia” până în a doua decadă a lunii februarie 2018.


Cornel Seracin