Cea de-a 87-a ediție a Salonului Anual al Artelor Vizuale a fost inaugurată la Muzeul de Artă, deschiderea ce a avut loc în Sala Baroc, fiind marcată de trecerea la cele veșnice a maestrului Leon Vreme. Discursurile de prezentare ale expoziției au fost ornate cu câte un moment de cinstire a memoriei celui răposat întru Hristos, Leon Vreme, ținându-se un moment de reculegere.

În discursul domniei sale de la vernisajul expoziției, președintele U.A.P., filiala Timișoara, istoricul de artă Szekernyés János, referindu-se la decesul maestrului Leon Vreme, a rostit: „Pentru familia artistică, pentru membrii filialei din Timișoara, pentru întreaga mișcare artistică a municipiului, a județului și a țării, este o tristețe, o pierdere mare trecerea la cele veșnice a domnului Leon Vreme care a trăit, a activat timp de 87 de ani, din care 60 aici, în Timișoara. Mă bucură faptul că are lucrare în acest salon pentru că, cred, în cei 60 de ani, nu a fost Salon în care să lipsească. Regretăm trecerea la cele veșnice a dânsului, dar ne putem liniști găsind un echilibru în sufletele noastre, că a lăsat în urma domniei sale o operă vastă, bogată și extrem de valoroasă”.

După ce a adus cinstire memoriei maestrul Vreme, prof. univ. dr. Victor Neumann, manager-ul Muzeului de Artă, în discursul susținut la inaugurarea expoziției, a apreciat cooperarea mai strâns realizată, în acest an, față de anii trecuți, de Muzeul de Artă și Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Timișoara. A mulțumit, pentru această cooperare, președintelui U.A.P., filiala Timișoara, Szekernyés János și a apreciat efortul depus de muzeograful Claudiu Toma și pictorul Béla Tar în panotarea expoziției.

Prezentarea expoziției a fost realizată de sculptorul, teoreticianul şi istoricul de artă, lect. univ. dr. Gabriel Kelemen, care a rostit următoarele în discursul său: „Suntem în situația unui eveniment de marcă, cu prestanță și care ridică ștacheta orașului de fiecare dată. Nu e ușor să aranjezi aceste lucrări. Ele zbârnâie, și coarda acestui diapazon cultural, în sensul vizual, reverberează în fiecare încăpere. Nu există sincope și pauze. An de an observ această înnoire, această apetență pentru autodepășire. Această punere în comun a autodepășirii produce un moment care ajunge la punctul culminant, depășește masa critică și explodează într-un mod foarte umanist. Ce se întâmplă în expoziție e foarte interesant, e un labirint al imaginii. Revenind puțin la tematică, avem de a face cu lucrări care invită la introspecție, care invită la mari întrebări. Îți pui întrebarea: ce se întâmplă? Există criză? Am ieșit din criză? Mai există artă după insurecția abruptă a deconstructivismului care reiterează odată prin postmodernismul anilor '60, '90. Se mai poate face ceva? O să vedeți că da. Este inepuizabil acest filon ancestral al creativității umane. Această instabilitate care creează progres. Suntem atât de interesanți în zona asta de construcție a noului, în sens progresist”.

La propunerea juriului, format din reputaţi artişti și profesori universitari, Daniela Constantin (preşedinte), Călin Beloescu, Elena Minodora Tulcan, Ciprian Chirileanu şi Bogdan Nueleanu, conducerea Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Timișoara, a decis ca artiștii nominalizați în această ediție a Salonului să fie evidențiați și compensați cu câte o diplomă de excelență. Au primit diplomele de excelență, următorii artiști: prof. univ. dr. Dacian Andoni, prof. univ. dr. Adriana Lucaciu, sculptor Linda-Saskia Menczel. Premiul „Primus Inter Pares” a fost decernat artistului conf. univ. dr. Cristian Sida. Premiul pentru Tineret a fost acordat pictorului Petrică Ștefan. Premiul special, oferit de Agenția de Turism „Ultramarin”, a fost acordat graficianului Vică Tilă Adorian. Curatorii expoziției sunt pictorii Claudiu Toma și Béla Tar. Expoziția intitulată „Amprente” se află în Sala „Mercy” (parter) a Muzeului de Artă și rămâne deschisă publicului, până în data de 29 ianuarie 2018. Vizitarea expoziției se poate face de marți până duminică, între orele 10-18, cu ultima intrare la casieria muzeului la ora 17.30.

 

Cornel Seracin