Cea mai reprezentativă şi importantă manifestare expoziţională de grup a creatorilor de frumos din municipiul Timişoara şi din zona de sud-vest a țării, ajunsă anul acesta la cea de-a 87-a ediţie, se bucură de un interes major și de o participare numeroasă a pictorilor, graficienilor, sculptorilor şi artiştilor decoratori cu lucrări reprezentative realizate de-a lungul anului în curs. Salonul anual al artelor vizuale reprezintă un brand, fiind cea mai importantă manifestare expoziţională din acest an organizată de Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Timișoara.

Selecţia operelor de artă expuse pe simeze a fost realizată de un juriu de specialitate compus din reputaţi artişti și profesori, Daniela Constantin (preşedinte), Călin Beloescu, Elena Minodora Tulcan, Ciprian Chirileanu şi Bogdan Nueleanu. Curatorii acestei ediţii a Salonului sunt pictorii Béla Tar şi Claudiu Toma.

Vernisajul Salonului Anual al Artelor Vizuale – 2017, „Amprente”, va avea loc miercuri, 13 decembrie 2017, orele 18, la Muzeul de Artă Timişoara.

„Ediţiile succesive ale Salonului de Arte Vizuale, prin lucrările jurizate şi expuse, demonstrează şi confirmă pe deplin un adevăr incontestabil – de altfel ştiut şi general recunoscut şi pe plan naţional şi internaţional –, şi anume faptul, că municipiul Timişoara se numără printre cele mai solide, prospere şi prestigioase centre artistice din România. La Salonul anual al artelor vizuale – 2016, găzduit de sălile Muzeului de Artă Timişoara, s-au prezentat cu lucrări peste 100 de pictori, graficieni, sculptori, artişti decoratori din Timişoara, Lugoj, Reşiţa, Arad, Buziaş şi Turnu-Severin. S-au doborât recordurile de până acum şi în privinţa numărului artiştilor participanţi, cât şi a numărului de lucrări prezentate. Cum s-a întâmplat şi la ediţiile precedente, şi în iarna anului 2017, printre expozanţi se vor regăsi deopotrivă maeştrii reputaţi, recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional, creatori de mare valoare, exponenţi ai generaţiilor de mijloc care şi-au confirmat talentul şi calităţile creatoare prin participările cu succes la expoziţiile organizate în Timişoara, în ţară şi peste hotare, şi o serie de tineri înzestraţi, ambiţioşi şi dinamici, care bat cu şanse reale la porţile afirmării şi consacrării. Salonul va avea prestanţă, valoare şi ţinută”, transmit organizatorii expoziției.

Salonul artelor vizuale - 2017 va beneficia şi de un catalog  reprezentativ, care să se constituie într-o oglindă fidelă a întregii mişcării artistice şi spirituale din Banat. 

La vernisajul expoziției, cuvântul de deschidere va fi rostit de sculptorul, teoreticianul şi comentatorul de artă, lect. univ. dr. Gabriel Kelemen.

Expoziţia va rămâne deschisă pentru vizitare, în Sala „Mercy” (parter), până în data de 29 ianuarie 2018. 

Cornel Seracin