Timișoara, Novi Sad și Eleusina (Eleusis, Grecia) vor fi cele trei capitale culturale ale Europei în anul 2021, iar în cadrul colaborării, două dintre ele, Timişoara şi Novi Sad au pus la cale organizarea unei expoziţii de fotografie. Planul s-a materializat în organizarea Asociației „Photoline” Timișoara, în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design din Timişoara și Academia de Arte din Novi Sad, astfel rezultând expoziţia de artă fotografică intitulată „Tradiții și experiment în fotografia academică”, gazdă a evenimentului fiind Muzeul de Artă.
Aşadar, în Sala „Mercy” a Muzeului de Artă din Timişoara sunt expuse fotografiile realizate de studenţii licenţiaţi ai secţiei foto-video din Facultatea de Artă şi Design Timişoara, dar şi a studenţilor şi câtorva cadre didactice de la aceeaşi secţie din Academia de Arte din Novi Sad, Serbia.


La vernisajul expoziţiei au participat numeroşi invitaţi, iar conf. univ. dr. Stelian Acea a prezentat expoziţia: „Am considerat oportun ca, pe lângă studenți să participăm și noi, cadrele didactice care lucrăm și ne implicăm în activitatea secției de foto-video, la fel și cadre didactice din Serbia, din Novi Sad. Eu zic că este un melanj de bun augur. Avem ce vedea, avem ce învăța unul de la celălalt. Putem observa imagini care au un statut chiar pur, avem fotografie argentică, fotografie experimentală și alte tehnici neconvenținale. În expoziție putem vedea ce posibilități vaste poate oferi fotografia în plenitudinea și în bogatul limbaj specific artei fotografice”. În încheierea prezentării domniei sale, conf. univ. dr. Stelian Acea a ţinut să mulţumească pentru găzduire, „în mod special, domnului Neumann, director-ul acestei instituții! Îi rămânem datori!”


Fost student al conf. univ. dr. Stelian Acea, masterand şi doctorand al domniei sale în cadrul secţiei foto-video a Facultăţii de Artă şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, Caius M. a susţinut primul său discurs la vernisajul unei expoziţii de fotografie, transmiţând următoarele celor prezenţi: „Prin această deschidere a Muzeului spre arta contemporană, are loc o dizolvare a spațiului care, cumva, eu îl simțeam apăsător. Spațiul s-a dizolvat, interiorul s-a dilatat și a creat aceste spații care se află în spatele fiecărei imagini pe care o vedeți în jurul vostru. Este, cumva, o transgresiune a spațiului asupra imaginii. Toate lucrările trebuie considerate ca și cum nu au fost făcute de studenți. Sunt studenți pentru faptul că au studiat mai mult decât mulți dintre cei care nu știu să folosească tehnici, dar exprimarea lor nu este de nivelul unui student. Trebuie să-i priviți ca pe niște oameni care s-au exteriorizat în fața voastră și au deschis niște geamuri. E o unitate între toate aceste lucrări. Între cele două limbi pe care le vorbim, este de fapt o limbă comună. Eu văd aceste lucrările ca pe niște semne de punctuație care sunt general valabile și pentru limba sârbă și pentru limba română și, va trebui, prin imaginarul vostru, să înțelegeți tot ce se întâmplă, dintr-un capăt în altul”.


În finalul vernisajului, conf. univ. dr. Stelian Acea a felicitat participanții la această expoziţie, studenţii şi profesorii din Novi Sad „care au avut onoarea să participe și tăria de a face parte din proiect. Sperăm că acest proiect nu va fi singular, ci va fi un început de bun augur. Dorim ca evenimentele să continue până în anul 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii”.
Expoziţia de fotografie „Tradiții și experiment în fotografia academică”, poate fi vizitată în Sala „Mercy” (parter) a Muzeului de Artă din Timişoara, până în data de 8 decembrie 2017, de marţi până duminică, între orele 10-18, cu ultima intrare în Muzeu la ora 17,30. Luni, expoziţia este închisă.


Cornel Seracin