Concursul Internațional de Interpretare Vocală „Sabin V. Drăgoi” își are începuturile în anul 1997 și a fost inițiat de prof. univ. dr. Ana Stan. Prima ediție (cea din 1997) a concursului a fost câștigată de mezzosporana Aura Twarowska, domnia sa preluând, odată cu retragerea de la conducerea concursului (începând cu ediția a IX-a) a doamnei profesor Ana Stan, conducerea artistică.

Așadar, proiectul realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș a continuat anul acesta, cu cea de-a X-a ediție, mezzosporana Aura Twarowska fiind director artistic. Organizatorii ediției cu numărul zece au fost, Asociația Culturală „Art Protocol”, Muzeul de Arta Timișoara, Universitatea de Vest Timișoara și Casa de Cultură a Studenților Timișoara. Concursul susține Timișoara Capitală Culturală Europeană-2021.

Cea de-a X-a ediție a concursului s-a desfășurat la Timișoara, în perioada 15-18 noiembrie și a cuprins două secțiuni, 30-35 ani și „Young Sabin V. Drăgoi”, secțiune cu două sub-secțiuni. Gala Laureaților a avut loc în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timișoara, în prezentarea distinsei mezzosporanei Aura Twarowska și a invitaților domniei sale.

Deschiderea ediției s-a petrecut în sala de concerte a Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timișoara și a strâns la startul ei, tineri talentați cu vârsta cuprinsă între 23-35 de ani veniți din România, Serbia, Ucraina, Austria şi Germania.  În competiție au fost prezente cele mai variate tipuri de voci, mezzosoprana, soprană, bas-bariton, contratenor sau tenor. Pentru buna desfășurare a concursului au depus eforturi trei pianişti ai concursului, conf. univ. dr. Aida Marc, conf. univ. dr. Silviana Cîrdu şi Melitta Botezatu (profesor la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”), dar, şi patru pianişti participanţi, Larisa Pentea, Iulia Toma, Andrei Ştefan Racu şi Alida Ruşeţ.

„Participarea la un concurs de interpretare vocală este o experiență prin care orice tânăr aspirant la scenele muzicale ale lumii ar trebui, cel puțin o dată, să treacă. Este ocazia perfectă pentru o proprie evaluare (în raport cu evoluția personală și în raport cu pregătirea și evoluția tuturor participanților), o evaluare din partea unui juriu de specialitate, cât și șansa de a fi auzit și apreciat de agenți sau manageri de specialitate”, a transmis dr. Aura Twarowska, director artistic al concursului, în mesajul din deschiderea celei de-a X-a ediții. 

Începând cu acest an, s-a organizat o nouă secțiune, numită „Young Sabin V. Drăgoi” și este destinată elevilor. Prima ediție a noii secțiuni s-a bucurat de un mare succes și a avut loc în 18 noiembrie, cu participarea a 42 de elevi în competiție. 

Responsabil pentru această secțiune a fost prof. dr. Daniel Zah, domnia sa, în cuvântul rostit cu prilejul Galei Laureaților ce s-a desfășurat în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timișoara, și-a exprimat bucuria că și profesorii din învățământul preuniversitar au oportunitatea să participe cu elevii în acest Concurs, la secțiunea „Young Sabin V. Drăgoi”  și a oferit, din partea Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, o Diplomă de Onoare directorului artistic al acestui Concurs, dr. Aura Twarowska, pentru dezvoltarea învățământului muzical.  

Concursul secțiunii „Young Sabin V. Drăgoi”  s-a desfășurat pe ani de studiu (două sub-secțiuni), elevi de clasa a IX-a și clasa a X-a, respectiv anii întâi și doi de studiu și elevi de clasa a XI-a și a XII-a, respectiv anii trei și patru de studiu. În concurs s-a cântat o arie preclasică - un lied sau prelucrare folclorică de Sabin Drăgoi, dar și o arie de operă din repertoriul universal. Profesor dr. Daniel Zah și-a încheiat discursul prin a rosti următoarele cu referire la concursul secțiunii „Young Sabin V. Drăgoi”: „Ce pot spune, la finalul acestei zile, este că am ascultat voci frumoase, am văzut suflete frumoase care-și închină tinerețea pe altarul artei. Ca și concluzie, pot să spun doar atât: arta lirică are viitor și implicit Concursul «Sabin Drăgoi» are viitor”.

Doi dintre participanții la prima ediție a acestei secțiuni, Patricea-Francesca Resica (Colegiul de Muzică „Sigismund Toduța” din Cluj-Napoca) și Vladimir Jakšić (Școla de Muzică „Josif  Marinković” din Zrenjanin, Serbia) au susținut scurte recitaluri cu acompaniament la pian.

Revenind la Gala Laureaților celei de-a X-a ediție a concursului „Sabin V. Drăgoi”, gală ce a avut loc în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timișoara, cuvântul de deschidere a fost rostit de asistent universitar doctor Romanița Jumanca, consilier județean, președinte al comisiei de cultura, C.J.T.

La secțiunea 30-35 ani, juriul a fost alcătuit din: Marina Krilovici (soprană), Margarita Mamsirova (mezzosoprană), dr. Florin Estefan (bariton), dr. Ana Stan (soprană) și dr. Aura Twarowska (mezzosoprană). 

Invitatul special al galei a fost bariton-ul Florin Estefan, câștigător al celei de-a VI-a ediții a concursului (2009), Director General, Opera Națională Română din Cluj-Napoca. 

Înainte de a fi decernate premiile, a avut loc un scurt recital al ansablului vocal al Facultății de Muzică și Teatru, Universitatea de Vest, Timișoara, dirijor, asistent univeristar doctorand Darius Iordănescu, solist Remus Georgescu, la pian, lector universitar doctor Silviana Cîrdu. 

În cadrul premierii, premiul special al Operei Naționale Române, Cluj-Napoca, oferit de directorul general al acestei instituții, bariton-ul Florin Estefan, a fost decernat bariton-ului Operei Române din Timișoara, Gheorghe Proca. Premiul special al Festivalului Internațional „Lugoj Clasic”, care a constat într-un recital la a treia ediție a festivalului mai sus amintit, a fost acordat tenor-ului Operei Naționale Române din Timișoara, Marius Zaharia.

Premiul „Prahova Classic Nights” a fost decernat sopranei Larisa Ștefan și contra-tenorului Alin Buruiană. 

Premiul special, acordat de soprana Marina Krilovici, constând într-o participare într-un viitor masterclass al domniei sale în Timișoara, a fost decernat sopranei Raluca Panaite. 

Premiul trei al celei de-a X-a ediții a Concursului International de Interpretare Vocală „Sabin V. Drăgoi” a fost câștigat de contra-tenorul Alin Buruiană (doamna Simona Birău, reprezentantă a principalului sponsor al evenimentului, i-a înmânat premiul contra-tenorului). Premiul doi a fost câștigat de soprana ukrainiană Natalia Temnik, premiu sponsorizat de Asociația Femeilor Antreprenor din România și înmânat câștigătoarei de doamna Rodica Suba, președinte a acestei asociații. 

Marele premiu (premiul întâi) al celei de-a X-a ediții a Concursului Internațional de Interpretare Vocală „Sabin V. Drăgoi” a fost câștigat de doi competitori, baritonul Gheorghe Proca (premiul i-a fost înmânat de șefa biroului de cultură C.J.T., dr. Adela Popa) și soprana Larisa Ștefan (domnul Adrian Negoiță, consilier al președintelui C.J.T., i-a înmânat premiul sopranei câștigătoare).

La finalul galei, premianții celei de-a X-a ediții a Concursului International de Interpretare Vocală „Sabin V. Drăgoi” au susținut micro-recitaluri. La final, invitatul special al galei, bariton-ul Florin Estefan, a susținut un recital, aplaudat la final de publicul prezent. 

Cornel Seracin