Lucrările unuia dintre cei mai importanți artiști plastici români contemporani se vor afla pe simezele Muzeului de Artă Timișoara, în cadrul unei expoziții-eveniment pentru orașul de pe Bega și pentru România, în perioada 17 noiembrie 2017-1 martie 2018.

Tudor Banuș s-a născut în iulie 1947 și este artist plastic, sculptor și ilustrator, ale cărui lucrări au fost expuse în întreaga lume. Tudor Banuș a urmat studiile Universității de Arhitectură din București și ale L'École nationale supérieure des beaux-arts din Paris, cariera sa fiind dedicată artei plastice, în special graficii. A avut peste 60 de expoziții personale la Paris, New York, Geneva, Viena, Londra sau München. A ilustrat cărți de frații Grimm, Jules Verne, Thomas Jefferson, Jack London, Doris Lessing, Mircea Cărtărescu, Ion Barbu sau Ștefan Foarță. În anul 1979, a obținut premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru tineret („Muzicanții din Bremen”) după frații Grimm. A ilustrat cartea „Muppet Show” în 1978, „Enciclopedia dragonilor”, coperțile unor reviste celebre, precum „The New York Times”, „Le Monde”, „Die Zeit”, „The Washington Post”, etc. În anul 1972,  Tudor Banuș s-a stabilit la Paris.  

Expoziția ce se va deschide la Muzeul de Artă Timișoara, numită „Retrospectiva”, este cea mai mare expoziție personală a maestrului Tudor Banuș organizată vreodată în România, chiar în anul în care a împlinit vârsta de 70 ani. Vernisajul va avea loc vineri, 17 noiembrie, de la ora 18, în Sala Baroc a Muzeului de Artă Timișoara (Piața Unirii, nr. 1), în prezența maestrului Banuș. Curatori ai expoziției sunt Oana Ionel, artist plastic și Nicolae Velciov, artist plastic, muzeograf la Muzeul de Artă Timișoara. 

Referindu-se la universul artistic al maestrului Tudor Banuș, Oana Ionel a declarat următoarele: „Esenţa operei lui Tudor Banuş provine în mod paradoxal din asocierea unei realităţi dure, reflectată de exuberanţa sa interioară şi de imaginaţia sa fără margini, cu spiritul ludic şi al fanteziei. Chiar dacă pe de-o parte crează contexte apocaliptice, care nu par a prevesti ceva bun, pe de altă parte imprimă şi un fel de optimism prin notele de umor care apar în multe din desenele şi picturile sale”. 

Expoziția include patru capitole din creația artistică a lui Tudor Banuș: lucrări ale artistului apărute în importante publicaţii din lume precum: „Le Monde”, „The New York Times”, „Die Zeit”, etc.; lucrări apărute în „Observatorul Cultural” din seria „Tandem”; seria desenelor cu zmei care au fost rodul colaborării cu scriitorul Mircea Cărtărescu pentru „Enciclopedia Zmeilor”; alfabetul suprarealist al artistului.

Publicația americană „The New York Times”, are următoarele aprecieri la adersa graficianul Tudor Banuș: „Tudor Banuș are două calități care se găsesc rar reunite într-o singură persoană: talentul și intelectul. Este capabil de a satisface, în același timp, exigențele estetice și intelectuale, fiind unul dintre foarte importanții artiști contemporani”.

Profesor Victor Neumann a transmis următoarele aprecieri la adresa maestrului Tudor Banuș: „O gândire și o simțire libere de prejudecăți și ideologii îl susțin pe Tudor Banuș în reinventarea universului transcultural, ecumenic și cosmopolit avându-și originile în Renaștere și Iluminism. Desenând, artistul interoghează tot ceea ce îi iese în cale și o face apelând la un limbaj în care realitatea și fantasticul se întrepătrund”. 

Profesor universitar doctor Victor Neumann, manager al Muzeului de Artă Timișoara va rosti cuvântul din deschiderea expoziției, iar Oana Ionel, curator și artist plastic, va prezenta expoziția. În cadrul evenimentului, violoncelista Alexandra Guțu, va susține un microrecital. 

Cornel SERACIN