Cea de-a III-a ediție a „Diplomatic Art” propune un concept generic intitulat „Casă și strămutare” (curator Maria Orosan-Telea), fiind organizat în trei etape. Prima etapă s-a desfășurat în iulie 2017, etapa a doua urmează să se desfășoare în noiembrie, iar cea de-a treia etapă va avea loc într-una din lunile anului 2018.

În prima etapă, artistul vizual Sandro Bracchitta (Ragusa, Sicilia) și antropologul Francesco Marano (Matera) au participat la o călătorie de studii intitulată „Pe urmele lui Griselini”, ghidată de Asociața „Prin Banat”. Aceștia au parcurs un traseu descris de savantul venețian Francesco Griselini în cartea sa intitulată „Încercare de istorie politică și naturală a Banatului Timișoarei”.

Călătoria reliefează o parte a prezenței culturii italiene în Timișoara (strada Griselini și cartierul istoric Fabric) și în Banat (Carani - localitate înființată de colonişti italieni; Partoș - orezăria şi „canalul italienilor”; Oravița – clădirea vechiului teatru, construită de meșteri italieni veniţi din Udine încă din 1717; Cazanele Mari și Cazanele Mici de pe Dunăre - placa memorială Tabula Traiana; Băile Herculane - bazele staţiunii au fost puse de către Imperiul Roman, în urmă cu 2000 de ani).

Odată cu etapa a II-a din această a III-a ediție, se continuă seria de expoziții „Diplomatic Art”, începută în 2014. Această etapă secundă a ediției a III-a cuprinde câteva evenimente dedicate Italiei, țară care a deschis, în 1922, primul consulat la Timișoara. Etapa a doua este structurată în două evenimente ce urmează să se desfășoare în 2 și 3 noiembrie 2017. 

Evenimentele marchează împlinirea a 300 de ani de la nașterea savantului venețian Francesco Griselini (1717-1787) și sunt rezultatul primei etape a proiectului „Casă și strămutare”. Astfel, joi, 2 noiembrie, cu începere de la ora 18, la Galeria „Helios” din Timișoara va avea loc vernisajul expoziției antropologului italian Francesco Marano, profesor la Universitatea Basilicata din Matera, oraș desemnat  Capitala Europeană a Culturii pentru anul 2019. Vineri, 3 noiembrie 2017, cu începere de la ora 14, la Galeria „Mansarda” a Facultății de Arte și Design, se va desfășura conferința sub titlul generic „Relația dintre antropologie și artă contemporană” susținută de prof. Marano.

Cea de-a III-a ediție a proiectului „Diplomatic Art” se va încheia cu o expoziție a lui Sandro Bracchitta, în anul 2018.

Referindu-se la cele două expoziții ce urmează să fie inaugurate în această a III-a ediție a proiectului, organizatorii au transmis următoarele: „Optând pentru o abordare cu un pronunțat caracter interdisciplinar, cele două evenimente expoziționale organizate în urma rezidențelor (prezenta expoziție Francesco Marano și expoziția Sandro Bracchitta din primăvara anului 2018) se poziționează la confluența dintre antropologie și artă contemporană. Tema propusă este legată de conceptul de «acasă» (casa) în relație cu cel de «strămutare» (trasloco)”. 

Prin expoziția sa, profesorul Francesco Marano propune un proiect artistic participativ, care documentează un obicei specific sudului Italiei, și anume acela de a trimite pachete de mâncare pregătită în casă, copiilor plecați la studii. Pe lângă acest proiect, expoziția va cuprinde și alte filme documentare bazate pe cercetările antropologice ale lui Marano. Ele evocă profunda legătură a oamenilor cu locurile unde s-au născut și unde trăiesc de o viață.  Evenimentele expoziționale vor fi completate de întâlniri ale celor doi invitați italieni cu studenți ai Universității de Vest din Timișoara.

Proiectul „Diplomatic Art”, 2017 este organizat de Asociația „Diplomatic Art” în colaborare cu Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara. „Diplomatic Art” este un proiect internațional care promovează în principal artiști din țările care au Consulate Generale și Onorifice în Timișoara, inclusiv din România, prima ediție având loc în anul 2014 la Timișoara. 

Cornel Seracin