Spațiul galeriei „Helios” din Timișoara ( Piața Victoriei nr. 6) a fost pus la dispoziție pentru inaugurarea unei expoziții cu scop caritabil, fondurile rezultate din vânzarea pieselor expuse urmează să fie donate Centrului Medical „Cristian Șerban” din Buziaș.

Centrul Medical „Cristian Şerban” de Evaluare, Terapie, Educație Medicală  Specifică și Recuperare, din Buziaş, este o instituție unică în România, prin profilul ei, înființată anume pentru copii şi tineri cu diabet zaharat și hemofilie, cărora, în timp, li s-au adăugat și alte categorii de bolnavi (cu: obezitate, dislipidemii, alte boli ale sângelui, în afară de hemofilie, boli cronice, precum și pacienți care au nevoie de recuperare fizică). El a fost construit și dat în funcțiune, între anii 1992 și 1997, de Fundația „Cristian Șerban”, întemeiată de către familia de medici și profesori universitari Viorel şi Margit Şerban, din Timișoara, în memoria fiului lor, Cristian. Ideea acestora, originală, a dat roade, încă de la început, iar cu timpul, activitatea medicală și-a extins aria și s-a perfecționat, în pas cu progresele înregistrate pe plan internațional.

Centrul este un spital public (nu unul privat), fiind introdus, chiar de la început, în sistemul medical de stat, ceea ce înseamnă că, pentru pacienți, totul este gratuit. El are o capacitate de 50 de locuri.

Centrul funcționează tot timpul anului, în serii cu durată de 10-14 zile, pentru copii și tineri cu vârsta până la 44 de ani. Însoțitorii copiilor și ai pacienților nedeplasabili se pot interna, în condițiile legii și cu sprijinul Fundației „Cristian Șerban” (mai multe informații, pe site-ul oficial al Centrului Medical, www.ccserban.ro).

Expozițiile inaugurate joi, 19 octombrie, sunt deosebite și adună laolaltă lucrările de pictură ale artistei Ildiko Maroșan-Micota și bijuteriile realizate de prof. ing. Marius Mateaș. Așadar, titlul celor două expoziții este, „Aproape de infinit” (pentru pictură) și „Bijouxdesign” (pentru bijuterii). Organizatorii expozițiilor sunt, Fundația „Politehnica” din Timișoara și Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Timișoara.

 Cuvântul de bun venit a fost rostit de președintele Consiliului de Administrație al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Timișoara, jurnalistul și istoricul de artă Szekernyés János, care a ținut să mulțumească tuturor invitaților pentru participarea la vernisajul expozițiilor. „Doamnelor, domnișoarelor și domnilor, din partea Consiliului de Administrație al filialei Timișoara a Uniunii Artiștilor Plastici, vă spun, «Bun venit!». Vă mulțumesc că ne-ați onorat la vernisajul acestei expoziții, o expoziție să spunem, mai deosebită, din mai multe puncte de vedere. Este o expoziție cu scop caritabil...”

Despre expoziția de pictură a pictoriței Ildiko Maroșan-Micota, a vorbit reputatul artist plastic timișorean, pictor Andrei Medinski, care, în cuvântul domniei sale, a rostit, printre altele: „Expoziția vrea să fie o încercare poetică și plastică, totodată, de a ne aduce aproape de infinit, așa cum declară, de altfel și artista prin titlul expoziției. Așadar, mai «Aproape de infinit». Care infinit? Infinitul din noi, desigur! Mai aproape de acel dram de infinit (să-i zicem un gram) de nemurire din noi, rămas în noi de la începuturi. Răstălmăcindu-l oarecum, într-un final, pe nemuritorul nostru mare poet, care zicea în «Oda (în metru antic)»: «Nu credeam să-nvăț a muri vreodată...»”.

În solidaritate cu acest eveniment caritabil care a strâns laolaltă o participare numeroasă, împreună cu organizatorii, la vernisaj au participat doi invitați speciali, Consulii Onorifici ai Regatului Spaniei și ai Republicii Italia, la Timișoara, Excelențele Lor, domnii Jose Miguel Viñals Ariño și Niccolò Maso. 

În cadrul vernisajului expoziției, a luat cuvântul, din partea Fundației „Politehnica”, doamna Coleta de Sabata (Președinte Onorific al Fundației „Politehnica”), fost rector al Politehnicii Timișoara, om de cultură și lider al comunității italiene din Timișoara. Dr. inginer Coleta de Sabata a rostit următoarele, referindu-se la deosebitul eveniment: „Sunt foarte bucuroasă de această întâlnire pentru că se reunesc aici două domenii care nu ne apar, de obicei, apropiate. Dar, vreau să vă spun că, recent, studiind niște materiale despre Politehnica noastră, care în curând va împlini 100 de ani, am găsit un lucru care explică foarte bine ceea ce se întâmplă astăzi, aici; și anume, în dezideratele părinților noștri fondatori ai Politehnicii, există unul care mi-a plăcut astăzi în mod deosebit. Politehnica și-a propus să fie un vector de cultură în Timișoara și-n Banat și, cred că, această întâlnire, atât de elegantă și de frumoasă, este exact ilustrarea uneia dintre calități”.

Artist plastic, absolventă de masterat la secția de Tapiserie și Arte Decorative a Facultății de Artă și Design din cadrul Universității de Vest, Timișoara, Ildiko Maroșan-Micota prezintă în expoziția de pictură intitulată „Aproape de infinit”, o fărâmă din universul sistemului nostru solar, planetele Jupiter, Marte și Terra, inelele planetei Saturn, fiind prezente pe pânzele pictoriției bănățene. De asemenea, lucrarea intitulată „Nașterea unei galaxii” este o reprezentare artistică a miezului galaxiei (centrul galactic), a centrului de masă al galaxiei în jurul căruia urmează să orbiteze toate obiectele din galaxia nou formată. 

Din titlurile care se află pe etichetele tablourilor, mai amintim aici, „Acasă I”, „Ora 24”, „Răsărit imaginar”, Univers paralel”, „Univers violet”, „Fluturele” etc., iar din bijuteriile reunite sub denumirea „Bijouxdesign” se desprind titlurile, „Luna”, „Teluric”, „Pantera”, „Nu mă uita”, „Un nor”, „Primăvara” etc. Materialele din care sunt confecționate bijuteriile, aventurin, amazonit, perle, cupru argintat, cristale, lapis-lazuli, ametist, sidef, jasp, angelit, hematit etc.  

Tehnica de realizare a tabolurile este acrilic pe pânză, lucrările având dimensiuni de, un metru pe un metru, șaizeci de metri pe șaptezeci de metri, șaizeci de metri pe șaizeci de metri și optzeci de metri pe optzeci de metri. Totalul lucrărilor din expoziție atinge cifra 35.

Doamna Maroșan ne-a mărturisit de ce această expoziție a fost realizată anul acesta, proiectul fiind conceput de anul trecut și a fost inițiat într-o locație din Timișoara: „Anul trecut am început proiectul, anul acesta am avut un eveniment foarte fericit în familie; am devenit bunică. Iubesc copiii foarte mult și am gândit că ei sunt primii care merită atenția noastră și să fim generoși cu ei”.  

Despre subiectul expoziției „Aproape de infinit”, pictorița Ildiko Maroșan-Micota ne-a declarat: „Cred că este un subiect atâta de generos, încât oricine, dacă-și pune întrebarea ce înseamnă infinitul și ce înseamnă lumea și universul, are ce să speculeze, ce să povestească, ce să vadă, ce să-și imagineze. Ceea ce văd eu, sunt aceste imagini. Așa-mi imaginez eu infinitul și tot ceea ce înseamnă nemurire”.

Pe lângă această expoziție, artista vizuală Ildiko Maroșan-Micota a inaugurat, în timp, mai multe expoziții în țară și în străinătate, domnia sa fiind și autoarea câtorva volume de poezii și povestiri dedicate celor mici, dar și celor mari. 

Artista vizuală Ildiko Maroșan-Micota a intrat în Uniunea Artiștilor Plastici din România, filiala Lugoj, secția pictură, în anul 2009, iar din anul 2014, în Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Timișoara, secția pictură. 

 La vernisajul expoziției au mai luat cuvântul, doamna doctor Margit Şerban, din partea Centrului Medical „Cristian Șerban” din Buziaș, prof. Marius Mateaș, autorul bijuteriilor expuse în Galeria „Helios” și autoarea picturilor, artista Ildiko Maroșan-Micota, care a ținut să mulțumească tuturor invitaților prezenți la vernisajul expoziției și a invitat publicul să se bucure pentru lucrările pe care le-a creat „cu suflet” și le-a expus în galerie, dar, totodată, și-a exprimat dorința ca publicul să rezoneze cu lucrările expuse, „doresc să rezonați cu aceste lucrări. Într-adevăr, mi-am pus sufletul în ele și, în aceeași măsură, îmi pun sufletul în a ceda fondurile încasate Centrului Medical. Vă mulțumesc tuturor!”  

Expozițiile cu scop caritabil, „Aproape de infinit” și „Bijouxdesign”, pot fi vizitate până în data de 1 noiembrie 2017, în Galeria „Helios” din Timișoara (Piața Victoriei nr. 6). 

             

Cornel Seracin