Prima ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara, cea de anul trecut, a fost o imensă surpriză. A fost poate prima dată când am văzut în Timișoara organizat un festival altfel: cu muzică pentru toate gusturile, cu activități pentru toate vârstele, cu târg de artizanat fără plasticăraie și chinezării, cu mâncare și băuturi de la mici producători, și nu de la marea industrie. Decent, curat, frumos, valoros - sunt doar câteva epitete care pot fi folosite pentru a exprima pe scurt ceea ce s-a întâmplat timp de trei zile în Timișoara/Temesvar. 

 

În aceste condiții, revenirea Zilelor Maghiare cu o a doua ediție la Timișoara, în acest weekend (22-24 septembrie) nu poate fi decât o bucurie. Mai ales că, pentru a spulbera orice prejudecată, trebuie spus de la bun început faptul că festivalul nu este unul adresat numai comunității maghiare; el stă sub semnul cuvântului „ÎMPREUNĂ”, iar acest lucru l-am văzut cel mai bine anul trecut la concerte și la activitățile pentru copii, unde nu cred că este greșit să se spună că au fost mai mulți etnici români decât maghiari.

Ei, tocmai succesul de anul trecut i-a convins pe cei de la Asociația Bastion să revină cu a doua ediție a Zilelor Maghiare la Timișoara – o ediție cu același loc de desfășurare (Piața Operei), dar cu un program chiar mai bogat decât cel de anul trecut.

Manifestările din cele trei zile reprezintă un șir de evenimente comun al familiilor maghiare timișorene ce trăiesc aici sau în depărtare, al ONG-urilor, instituțiilor, oamenilor de afaceri, artiștilor maghiari. Pe parcursul celor trei zile cei interesați sunt așteptați cu un program extrem de diversificat: concerte de muzică ușoară și jazz, spectacole de teatru, muzică și dans popular, gastronomie, târg de meșteșuguri, activități pentru copii. Principalul obiectiv al evenimentului  este acela de a prezenta cultura și tradițiile maghiare populației majoritare și celorlalte minorități care trăiesc în acest areal multietnic și multicultural, punându-se accent și pe o dimensiune regională, întrucât Timișoara va fi gazdă în aceste zile pentru artiști, muzicieni, meșteșugari, formații din Ungaria, Serbia și Transilvania.

Programul este lung și stufos (o broșură de 24 de pagini, nu avem cum să-l reproducem pe tot aici!), dar iată câteva highlight-uri ale celor trei zile, cu mențiunea că toate activitățile au loc în Piața Operei, cu excepția celor unde este specificat altfel:

 

 Vineri, 22 septembrie

Ora 17.15 – Defilarea grupelor de păstrare a tradiției, însoțite de muzică de epocă și de salve cu puștile cu fitil (Piața Operei – standurile artizanilor de pe strada Mărăști – Piața Libertății – strada Alba Iulia);

Ora 18.00 – Festivitatea de deschidere. Palotás – programul grupului de dans Harmónia;

Ora 19.00 – Opereta Swing – spectacol cu șlagăre de operetă îndrăgite, susținut de Teatrul de Operetă din Budapesta;

Ora 20.30 – Muzică și dans popular cu ansamblul folcloric de adulți, urmate de o seară de dans popular în sala Teatrului Maghiar.

 

Sâmbătă, 23 septembrie

Orele 10.00-16.00 – Tabăra cu iurtă, atelier de scriere runică, jocuri rustice, atelier de arcași, folosirea biciului păstoresc la tabăra organizată în parcul Castelului Huniazilor; în același interval de timp, pe strada V.V. Delamarina vor fi organizate diferite programe pentru copii. 

Ora 11.00 – Concert Hungarica;

Ora 11.30 – Teatru de păpuși;

Ora 12.00 – Trupa de toboșari Regélő Fehér Táltos;

Ora 16.40 – Boutigue-ul de muzică locală – Funky Hats și Márk Balázs;

Ora 18.00 – Spectacolul Teatrului Maghiar Csiky Gergely: „Wiener Walzer”, în sala teatrului;

Ora 18.00 -  Concert Twister;

Ora 20.00 – Concert Edda;

Ora 22.30 – Petrecere retro cu șlagăre maghiare în salaTeatrului Maghiar.

 

Duminică, 24 septembrie

Dimineața și în timpul zilei, la tabăra cu iurtă și în spațiul pentru copii vor fi activități la fel ca și în ziua de sâmbătă;

Ora 15.00 – Circul Dobronka, Număr de senzație! (spectacol de marionete), în sala Teatrului Maghiar;

Ora 17.00 – Formația Kaláka – Trei picioare de scaun;

Ora 18.00 – Concert Rozina Pátkai cu orchestra sa;

Ora 18.30 – Re-Generații Angster – Teatrul vizual de mișcare. Destinul unei familii ce confecționa orgi, prezentat de teatrul Élőkép din Budapesta, în sala Teatrului Maghiar;

Ora 20.00 – Concert Zorán;

Ora 22.30 – Concert jazz cu Ádám Haraszti Project, urmat de petrecere retro la Manufactura.

 

Programul complet al manifestărilor îl găsiți pe pagina evenimentului, www.zilelemaghiaretm.ro.

Flavius BONCEA