Există ceva vreme de când prin Occident se poartă sistemul de crowfounding. Ce înseamnă asta? Ai o trupă, ai fani, dar nu vrei să fii dependent de un impresar sau de o casă de discuri, care să îți impună vreo viziune despre ceea ce ar trebui să cânți, sau despre cum ar trebui să fie aranjate piesele pe următorul album, cum să arate coperta sau ce design să aibă articolele de promovare. Și atunci, ceri ajutorul fanilor, care pun mână de la mână și devin co-producători ai albumului trupei lor favorite. Iar albumul iese așa cum și-l doresc ei, și nu cum îl gândește vreun mahăr din industria muzicală, care își ia și un procent semnificativ pentru gândirea sa proprie și care, de multe ori, nu are legătură nici cu trupa, nici cu muzica, nici cu publicul căruia i se adresează produsul.
Iată că ideea care merge bine dincolo își face loc și în România. Autorii premierei autohtone: Implant pentru Refuz, care doresc să își editeze astfel cel de-al șaptelea album, „Cartography”. Ținta vizată: 6000 de euro, pentru înregistrări și reamping, mixaj și mastering, grafică și producerea CD-urilor, vinilurilor și materialelor promoționale. Dacă se strâng bani mai mulți, se face și un videoclip. Și mai mulți (adică peste 8000 de euro) – se pleacă și în turneu.
„Independenți de o casă de discuri și fără limite în creație, ne-am gândit la această colaborare directă - o chemare la arme; să facem împreună acest album. Avem acum oportunitatea de a crea acest material cu voi, oamenii care cred în noi, care ne-ați susținut de-a lungul timpului și care ne-ați inspirat să mergem mai departe. Noi am crescut ascultând hard-rock, punk, hard-core, metal și vrem să incurajăm această scenă aflată în continuă dezvoltare. Când totul în jur converge spre forme comerciale de muzică, noi rezistăm”, spun cei de la IpR. Care pot fi susținuți cu diverse categorii de donații în formă fixă – 16 la număr - toate răsplătite cu câte ceva. Începând de la donația de 5 euro, pentru care poți primi albumul în format digital cu o săptămână înainte de lansare și un wallpaper, și mergând până la donația de 1.500 de euro, pentru care primești un concert dedicat într-o locație și dată aleasă de tine, un vinil și un CD semnate de toți membrii trupei, un tricou și un hanorac cu artwork exclusiv.
Implant pentru Refuz se pregătește să aniverseze 20 de ani de existență. Două decenii în care ne-au cântat și ne-au încântat, în care au ajuns cea mai cunoscută formație de hardcore din România, în care au dus numele Timișoarei peste tot cu cinste. Regretatul Florian Pittiș spunea,  la o conferință de presă anterioară unui concert cu Pasărea Colibri de pe vremuri: „Aveți aici, la Timișoara, o trupă tânără dar mare: Implant pentru Refuz. Aveți grijă de ea!”. Asta și trebuie să facem.
Flavius BONCEA
P.S. ­- Cei care doresc să susțină campania Cartography – IPR, o pot face online, la adresa http://www.we-are-here.ro/p/cartography-ipr . Personal, mi-am anunțat deja preferința: la salariu, renunț la o tură de scutece pentru un vinil. :)