Asociația Culturală „InstalArt” lansează joi, 14 septembrie, proiectul „InstalArt/ Sculptura/ 000”, demers gândit în contextul Timișoara Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Proiectul prezintă instalații și sculpturi de mari dimensiuni, destinate mediului urban, propuse  de artistul vizual Marius Leonte și de tinerii săi invitați - doctoranzi, masteranzi, absolvenți ai Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, și chiar studenți: Eugeniu Țibuleac, Cătălin Bătrânu, Ilien Duță, Barracka (Paul Feier, David Iancu, Mihai Toth).

Proiectul „InstalArt/ Sculptura/ 000” este gândit de Marius Leonte ca un exercițiu invaziv al artei contemporane în spațiul public. „Este un anunț/ enunț că arta există, că oamenii au nevoie de ea și că artiștii sunt pregătiți să răspundă acestei nevoi”, arată Leonte. Expozitia este produsul unui workshop ce s-a desfășurat , între 25 august și 10 septembrie, în curtea Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timisoara, în cadrul căruia artiștii au propus un obiect, o instalație, un concept, care ar putea să completeze patrimoniul cultural al unei comunități.

Marius Leonte este artist vizual bucureștean, este cel care a inițiat proiectul „ARTuborg” București (2001), Constanța (2002) și Timișoara (2003). Sculpturile sale se află în colecții private din țară și străinătate, în colectia Muzeului Național de Artă Contemporană din București, dar și în spațiul public în Constanța, București, Pitești, Moinești sau Timișoara. Pe lângă sculptura în spațiul public, artistul este activ în plan național (București, Iași, Cluj și Timisoara), prin proiectele culturale pe care le inițiază alături de Asociația Culturală  „InstalArt”.

Fiecare din lucrările expuse invită privitorul să mediteze. Din aceste lucrări amintim aici, norul gigant zăvorât într-o cușcă, întreaga lucrare punând în discuție sistemul, sistem reprezentat de acest nor bătut de vânt și trecător; cinci copaci-tornadă, mai înalți decât un om, atrag atenția asupra consumerismului și propun reciclarea alternativă; unul din artiști sondează în propria trecere în neființă, și își prezintă… înmormântarea, alături de o altă lucrare care însumează aproximativ 1.000 de cranii; un alt artist e gata să-și bea sângele, într-un demers atipic de autocunoaștere.

Dincolo de spațiul închis din Casa Artelor, lucrările expoziției vor fi prezente și pe stada „Episcop Augustin Pacha”, aici urmând să fie expusă lucrarea „Doi”, un gigant de oțel sudat, lung de 14 metri, completat de două siluete uriașe.

Deschiderea expoziției va avea loc joi, 14 septembrie, cu începere de la ora 19, urmând ca, timp de 14 zile, lucrările să poată fi admirate de publicul vizitator.  

Proiectul de față este susţinut de „Constructim” S.A., sponsor principal, o companie timișoreană care s-a evidențiat de-a lungul timpului prin suținerea industriilor creative, implicându-se în nenumărate proiecte de design, arhitectură și artă.

 

Cornel Seracin

Foto: Cosmin Damian