Prima ediție a Festivalului de Film Central European a început la Timișoara, iar inițiatorul acestui Festival, regizorul român Radu Gabrea, se va bucura de o retrospectivă a activității sale în lumea filmului. Retrospectiva reprezintă un omagiu adus regizorului Radu Gabrea, unul dintre puținii regizori români care au avut o carieră în cinema, în afara țării.  

Retrospectiva Radu Gabrea va avea loc joi, 7 septembrie, în Sala 2 a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, cu începere de la ora 17, odată cu lansarea cărții „Radu Gabrea. Biografia unei opere", de Călin Stănculescu, autorul volumului urmând să fie prezent la momentul lansării.

După lansarea cărții, două din filmele regizorului Radu Gabrea, „O poveste de dragoste, Lindenfeld” (2014) și „Mănuși roșii” (2011), vor putea fi vizionate, cu începere de la ora 18 și ora 20, în Sala 2 a Teatrului Național „Mihai Eminescu”. La proiecția filmelor vor fi prezenți, în sală, actrița Victoria Cociaș, actorii Alexandru Mihăescu și Marcel Iureș, cei trei fiind parte din distribuția filmelor. Accesul publicului la proiecțiile acestor două filme este gratuită, în limita locurilor disponibile. 

Două din filmele regizorului Radu Gabrea au fost prezentate în Festival, duminică, 3 septembrie, în ziua deschiderii evenimentului, în Piața „Dacia” din Timișoara a avut loc, de la ora 21, proiecția filmului „Cocoșul decapitat”, iar luni, 4 septembrie, de la ora 16 a fost proiectat filmul „Evrei de vânzare”, la Sinagoga din Cetate, urmând ca, joi, 7 septembrie, în afara filmelor care fac parte din retrospectiva Radu Gabrea, să fie proiectate filmele, „Căutându-l pe Schwartz”, de la ora 12 și „Moștenirea lui Goldfaden”, de la ora 16, ambele putând fi vizionate la Sinagoga din Cetate. 

Festivalul de Film Central European aduce la Timişoara, în perioada 3-9 septembrie, producţii recente din 16 ţări, premiate la nivel naţional şi internaţional, expoziţii, dezbateri, concerte, ateliere de film şi spaţii de proiecţie diverse.

Cornel Seracin