Vineri, 28 iulie, cu începere de la ora 14, la Bastionul Maria Theresia, mansarda B2, va fi vernisată expoziţia „Prin cenuşa imperiului. Mărturii ale vieţii cotidiene de pe frontul italian în anii Marelui Război”, aici putând fi văzute câteva sute de obiecte ce au fost recuperate din vechile tranşee, în marea lor majoritate fiind vorba despre recipiente militare pentru apă, de tip ploscă din metal, dar şi recipiente din sticlă, utilizate în anii Marelui Război.

Colecţia de obiecte pentru apă, utilizate de militari, va fi expusă pe tipologii, în funcţie de puterile militare combatante, spaţii mai importante fiind rezervate ploştilor armatelor italiene, austro-ungare şi germane. În paralel cu acestea, vor fi prezentate publicului şi recipiente pentru apă potabilă utilizate de aliaţii celor două tabere beligerante, Antanta şi Puterile Centrale.

Cea de-a doua parte a expoziţiei conţine recipientele pentru lichide utilizate pe frontul italian, diversitatea formelor şi a coloritului fiind cu totul deosebite. Sticlăria din expoziţie avea o largă utilizare, de la recipiente pentru bere, lichioruri şi ape minerale, la sticluţe medicinale, călimări şi păhărele diverse. Printre mărcile prezente în expoziţie numim aici „Unicum”, „Diana”, „Maraschino”, dar şi celebra bere de Timişoara. În marea lor majoritate, exponatele au fost descoperite pe frontul italian de la San Martino del Carso, regiunea Friuli - Venezia Giulia, şi fac parte dintr-o colecţie privată şi din colecţia Museo della Grande Guerra, din localitatea amintită anterior. 

Inedita expoziţie este organizată de Muzeul Naţional al Banatului în colaborare cu Asociaţia Gruppo Speleologico Carsico din San Martino del Carso, Italia. 

Cornel SERACIN