Joi, 27 iulie, cu începere de la ora 18, la Galeria „Helios” din Timişoara, va fi vernisată expoziţia „Timişoara – avanpostul progresului şi al modernităţii”, în cadrul unei manifestări festive ce se dedică Zilei Timişoarei. În expoziţie, vor putea fi admirate lucrări realizate de artiştii plastici profesionişti care trăiesc şi creează în Timişoara. Curatorul expoziţiei este sculptorul Linda Saskia Menczel.
Prin expoziţia realizată, artiştii plastici participanţi îşi propun să aducă în vederea publicului iubitor de artă, cu mijloacele specifice artelor vizuale, trecutul, prezentul şi viitorul Timişoarei. Astfel, în lucrările expoziţie se vor afla personalităţile ilustre ale Timişoarei, care au marcat destinul acestui oraş, cetăţenii oraşului, fie cei de ieri, fie cei de azi, pătrunşi de „spiritul Timişoarei”, care şi-au adus, prin activitatea lor, contribuţia la dezvoltarea spirituală şi materială a oraşului. 

Majoritatea artiştilor plastici contemporani din Timişoara au de spus, de exprimat şi transmis lucruri esenţiale, deosebit de importante despre frumosul şi fermecătorul «oraş al florilor». Impresiile nemijlocite, experienţele cotidiene vor constitui, desigur, principalele surse de inspiraţie, dar se vor reflecta în lucrări şi trăirile acumulate pe parcursul plimbărilor prin parcuri, pe malurile Begăi, pe străzile şi în pieţele cu clădiri istorice etc. Alături de faptul că prin lucrările de artă realizate se va cinsti şi omagia aşezarea în care s-a născut, s-a format o însemnată parte a artiştilor, oraşul în care trăiesc şi creează pictorii, sculptorii, graficienii, artiştii decoratori, exponenţii şi reprezentanţii diferitelor generaţii, categorii de vârstă ale creatorilor de frumos se vor lăsa atraşi, mobilizaţi şi inspiraţi de subiect, se vor angaja deplin în îmbogăţirea cu opere originale, proaspete a patrimoniului artei contemporane, apelând la genuri artistice, la tehnici, soluţii, materiale, mijloace şi modalităţii noi, moderne, inedite”, se arată într-un comunicat transmis de organizatorii expoziţiei, mass-mediei.
Tema expoziţiei a fost propusă de Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Timişoara, lucrările expuse urmând să fie lăsate spre vizitare, în Galeria „Helios”, până în data de 8 august 2017.


Cornel Seracin
Foto: uapt.cjtimis.ro