Expoziția „Element” este rezultatul muncii temeinice ce a fost depusă de o echipă formată din trei maeștrii ai artelor plastice, sculptorii Endre Farkaș și Remus Irimescu, graficiana Cristina Găurean. 

Începuturile realizării expozițiie se regăsesc în urmă cu mult timp, având la bază colaborarea dintre maeștrii Endre Farkaș și Remus Irimescu, graficina Cristina Găurean fiind cooptată pentru a întregi echipa și a da un plus de măreție expoziției. Iar pentru ca arta să fie cât mai completă și complexă, în echipă au fost invitați Petre Ionuțescu&Friends și Ottilia Găurean.

Despre conceptul acestei expoziții, sculptorul Endre Farkaș ne-a declarat: „Folosindu-ne numai de elemente, am decis ca fiecare să aibă libertatea exprimării artistice, să-și facă propriile lucrări sub sigla de «Element». Obiectivul principal era ca toți cei trei artiști să creeze o expoziție unitară. Cred c-am reușit treaba asta”.

Atunci când au decis să realizeze acestă expoziție, cei trei artiști nu s-au gândit la o tematică anume. Pentru viitoarea expoziție, fiecare artist știa ce are de făcut, știa că va aplica simbolurile într-un anumit fel, artiștii dorind să facă legătura între metal și lemn, fără a ieși în evidență cele două elemente (metalul și lemnul), această legătură realizându-se prin simboluri.

„După părerea mea, este o expoziție foarte compactă și fiecare lucrare are o legătură foarte puternică, și noi am încercat să le așezăm pe tematică și pe legătură”, ne-a declarat sculptorul Remus Irimescu. 

În lucrările de grafică ale Cristinei Găurean abundă elementele simbolice, iar pentru a putea fi înțelese, e nevoie de timp și de cunoștințe de hermeneutică. „Lucrările mele sunt de grafică, în special de gravură, marea majoritate, unele fiind exemplare unicat din cauza unor intervenții cu creionul pe care le-am avut asupra lor”, ne-a declarat graficiana Cristina Găurean.

Lucrările expuse sunt legate între ele, iar legătura care le dă unitatea este în primul rând natura, lemnul și metalul fiind elementele folosite în realizarea lucrărilor. Asemenea constructiviștilor, echipa care a realizat lucrările expoziției a ținut ca acestea să fie încadrate în mediul natural. În lucrările de grafică sunt reprezentate portrete, iar aceste portrete aduc în prim-plan umanul. Ca element geometric, predominant se distinge cercul, prin acest simbol, artiștii aducând în atenție ciclicitatea vieții. 

Despre obiectivele acestei expoziții, graficiana Cristina Găurean ne-a declarat: „Ne-am propus să facem un prim pas către publicul timișorean și nu doar, să sperăm, prin care să venim oarecum mai aproape și, să arătăm că, indiferent de cât de separați am putea părea, suntem unici în felul nostru și încercăm să fuzionăm într-un fel și, nu neapărat să formăm un grup anume, sau aparte, dar să avem o prezență, să avem un cuvânt de spus”.

Expoziția „Element” a fost vernisată joi, 6 iulie, în Galeria „Pygmalion”, Casa Artelor din Timișoara, discursul de inaugurare fiind rostit de prof. univ. dr. Ileana Pintilie, critic de artă. Echipa artiștilor care au realizat expoziția a ținut să-i mulțumească doamnei profesor Ileana Pintilie pentru că, „a acceptat să ne fie critic”. De asemenea, cei trei artiști au mulțumit sponsorilor pentru ajutorul acordat în realizarea acestei expoziții. Președintele U.A.P., filiala Timișoara, criticul de artă Szekernyés János, a „suprevizat” desfășurarea vernisajului, domnia sa fiind unul din invitații speciali ai evenimentului. 

După discursul de inaugurare, a urmat un recital muzical susținut de Petre Ionuțescu&Friends, iar Ottilia Găurean a executat un performance (dans) în acordurile muzicale a doua piese de pe albumul „Maria Radna Live”, realizat de cunoscutul trompetist timișorean Petre Ionuțescu & Friends.

Muzica lui Petre Ionuțescu a stat la baza realizării machetelor a două lucrări create de maestrul Endre Farkaș, sunetele muzicii cunoscutului trompetist timișorean contribuind la sintetizarea formei celor două lucrări. Lucrările se numesc „Emancipare” și „Mai aproape de EL” (lucrare cu trimitere spre Divinitate), ambele fiind realizate în metal.

Expoziția este una foarte importantă, reprezentând prin demersul său unitar un imbold oferit tuturor spre continuarea pregătirilor municipiului Timișoara pentru festivul moment din anul 2021, atunci când întregul nostru oraș va fi Capitală Europeană a Culturii. 

La vernisajul ce a avut loc în curtea cu castan a Casei Artelor din Timișoara, au fost prezenți foarte mulți invitați, fiind remarcați și copiii artiștilor și ai prietenilor lor. „E bine să ducem copii la vernisaje, concerte. Copii trebuie să crească în spiritul acesta. Iubind arta, se vor iubi și pe ei”, ne-a declarat sculptorul Endre Farkaș.

Așadar, timp de două săptămâni, spațiul galeriei „Pygmalion” este împărțit în mod fericit între cei trei artiști, Cristina Găurean, Endre Farkaș și Remus Irimescu, arta lor oferind vizitatorilor o istorie plastică unitară, demnă de un oraș ce se construiește, până în 2021, pe calea unei Capitale Europeane a Culturii. 

 

Cornel Seracin