Cea de-a 21-a ediție a Festivalului de Jazz de la Gărâna are loc anul acesta între 6 și 9 iulie 2017 în Munții Semenic, județul Caraș-Severin. După sărbătorirea a două decenii de festival, Gărâna continuă să consolideze pasiunea și nevoia de jazz sub cerul liber, cultivând libertatea muzicii live în mijlocul naturii, așa cum a făcut-o din 1997 până-n prezent. 

Joi, în prima zi a evenimentului, concertează Tonbruket (Suedia), David Torn, Sun of Goldfinger, Wolfgang Muthspiel Quintet (Austria) și Sebastian Spanache Trio (România).

Vineri dimineață, de la ora 11, în Biserica Catolică din Văliug, va concerta Raul Kusak (România), în timp ce seara, pe scena principală a festivalului, din Poiana Lupului, vor cânta Melt Trio (Germania), Hà Nôi (Vietnam, Franța), Vasil Hadžimanov Band (Serbia) și Thy Veils (România).

Sâmbătă, tot în Biserica Catolică din Văliug, de la ora 11, vor concerta Mircea Tiberian & Marta Hristea - Magellan – A sonic journey (Romania). Pe scena din Poaiana Lupului vor urca Bill Frisell Trio w/Tony Scherr & Kenny Wollesen (SUA), Omar Sosa Quarteto Afrocubano (Cuba), Håkon Kornstad Quartet (Norvegia) și Marius Preda Quartet - Mission Cimbalom (Romania, Italia, Olanda).

În ultima zi a festivalului, duminică, de la ora 11, în același cadru al Bisericii Catolice din Văliug, va cânta Arcuș Trio (Romania), în timp ce pe scena principală vor urca Enrico Rava - Tomasz Stanko Quintet (Italia, Polonia), John Scofield Überjam Band (SUA) și Bobo Stenson Trio (Suedia).

Pentru a marca ediția aniversară și viitorul unui festival care a crescut odată cu istoria jazz-ului românesc, Fundația Culturală Jazz Banat a lansat în 2017, la București, Timișoara si Cluj, un album cu 214 de priviri aruncate asupra celei de-a 20-a ediții, surprinse de fotografii Horațiu Șovăială și Mihai Șovăială, aflați pentru prima dată în poiană. Cei care au fost la festival sau cei care și-au dorit să ajungă în munții cu jazz vor putea trăi sau retrăi detaliile și emoțiile zilelor blânde și nopților răcoroase din Poiana Lupului.

A. BORBELY