„Un glonţ pentru Julieta” este cel de-al doilea roman dintr-o serie ce se înscrie în genul thriller medical, pe care scriitoarea braşoveancă, Tony Mott, a lansat-o în urmă cu trei ani, odată cu publicarea primului roman al seriei, „Julieta avea un pistol”.
Tony Mott a început să scrie din copilăriei (de la 12, 13 ani), de atunci datând primul său roman,unul incomplet, neterminat, nepăstrat. A urmat o perioadă a poeziei, pentru ca, prin anii 1996, 1997 să încheie primul roman, publicat în anul 2008 şi intitulat „Roşu”.


Despre tema de inspiraţie din primul său roman, „Roşu”, Tony Mott a povestit celor prezenţi în curtea cu castan din Casa Artelor, următoarele: „Se întâmplă să aflu de lucruri, de poveşti, sau să mă impresioneze câte ceva, poate să fie ceva mai mic, ceva mai mare. În cazul primului roman a fost ceva mai mare. Apăruseră foarte multe statistici despre numărul mare de femei care pieriseră în perioada ´68-´90 din cauza întreruperilor de sarcină. Numărul lor se ridica undeva la 10.000. Mai mult decât atât, pe când eram eu în Liceu, o colegă dintr-o clasă paralelă (pe când eram noi într-a XI-a), a trebuit să se mute la seral pentru că rămăsese însărcinată. În roman, nici nu moare, nici nu se mută la seral…”
Publicarea celor scrise nu s-a încheiat aici pentru Tony Mott. A urmat, în 2010, un volum de poezii, volum ce cuprinde, potrivit celor spuse de autoare, „peste 50 de poezii”. În anul 2010, la Editura „Tritonic” a fost publicat un nou roman al său, „Doi”, iar în 2014, la aceeaşi editură, a fost publicat primul volum din seria „Julieta”. Anul trecut, la Braşov, iar mai apoi la Bucureşti, la târgul de carte „Bookfest” a fost lansat cel de-al doilea volum al seriei, volum care, marţi, 4 iulie 2017, a fost lansat şi la Timişoara, împreună cu primul volum.

Titlul primului roman al seriei se numeşte „Julieta avea un pistol” şi este inspirat din numele unui brand de parfumuri al cărui creator este Romano Ricci, „Julieta Has a Gun”. Potrivit spuselor lui Tony Mott despre această serie, serie ce poartă numele unui faimos personaj creat de marele dramaturg englez William Shakespeare, personaj ce a sfârşit tragic, alături de alesul inimii ei: „m-am jucat cu povestea, o poveste posibilă a Julietei contemporane”.
Despre subiectul primului roman, Tony Mott a relatat:  „Pe Julieta din roman nu o cheamă Julieta. Julieta poate să fie aproape oricare dintre personajele din roman, (…). Ana Stancu, din roman, este medic cardiolog şi membru al unei echipe de cercetări pentru o înlocuire de ţesut miocardic bolnav, cu celule transdiferenţiate, obţinute din celulele stem ale individului. Lucrurile se complică în momentul în care mai multe echipe de cercetători din lume vor să pună mâna pe aceste cercetări…”


Despre inimi, miocarduri şi celule stem, toate prezente în romanele seriei „Julieta”, autoarea a spus că au la bază o suferinţă a fratelui său mai mare, frate care a trecut printr-un infarct miocardic în urmă cu câţiva ani. Pentru că era „fratele cel mare”, Tony Mott s-a sprijinit (şi se sprijină) mult pe ajutorul său, dar, odată cu acel infarct, autoarea a realizat că „fratele cel mare” este vulnerabil, şi după acel moment a apărut ideea, „…dar ce-ar fi dacă am putea avea o soluţie mai puţin invazivă, chiar şi decât stem, o soluţie care să poată să ţină mai mult şi care să poată să asigure viaţa unui pacient.” Astfel, autoarea a gândit, în roman, o nouă posibilă descoperire medicală pe care a cifrato într-un cuvânt („pistol”) din titlul primului volum al seriei; „…m-am jucat cu această posibilă descoperire medicală”, potrivit declaraţiilor autoarei din timpul lansării de la Timişoara.
Seria „Julieta” va continua cu un al treilea roman ce va fi publicat în toamna acestui an.

În timpul lansării volumelor I şi II, „Julieta avea un pistol” şi „Un glonţ pentru Julieta”, au fost prezentate, fiind imprimate pe cărţi poştale, câteva poezii din volumul publicat în 2010, fiecare invitat/invitată care i-a adresat o întrebare autoarei, a primit, amintire, câte o carte poştală.
Tony Mott este pseudonimul Antonetei Galeş, fiind o combinaţie între numele de fată al mamei, Mott, şi prescurtarea prenumelui personal, Tony. Tema medicală abordată de autoare în cele două romane ale seriei are la bază pasiunea sa pentru medicină, în adolescenţă Tony dorind să urmeze o facultate de medicină.
În timpul lansării de la Timişoara, Tony Mott a dat citire, spre ascultarea invitaţilor, câtorva fragmente din romanele seriei „Julieta”, dar şi din alte poveşti pe care le-a scris.
Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

 


Cornel Seracin