Deschiderea expoziției de fotografie, „Gărâna Jazz Festival 20”, la Muzeul de Artă din Timișoara, a prilejuit, pe lângă reunirea unei părți restrânse a publicului care îndrăgește acest Festival, și conturarea unor noi proiecte, de viitor, între Muzeul de Artă din Timișoara și echipa Festivalului de Jaz de la Gărâna.

Expoziția este una temporară (expoziție temporară inaugurată la etajul doi al Muzeului, în urmă cu mai bine de o lună, cea a maestrului Ingo Glass, „Forme și culori de bază. Spațiu, Ritm, Lumină”, și-a prelungit termenul de prezentare, până prin data de 16 iulie 2017), este dedicată jazz-ului și cuprinde fotografii document realizate în timpul desfășurării ediției de anul trecut a Festivalului de Jazz de la Gărâna, ediție aniversară (a XX-a). 

În expoziție se găsește și albumul celei de-a douăzecea ediții a Festivalului, un album alb-negru, realizat de frații Șovăială (Horațiu și Mihai), cele 35 fotografii expuse pe simezele sălii de la etajul întâi fiind prelucrate din acest album. Apariția albumului se datorează Simonei Giura, iar despre album, dar și despre expoziție, Marius Giura, directorul Festivalului de Jaz de la Gărâna, a rostit: „Eu vreau să vă spun că această carte, ca și alte elemente care au adus o schimbare în ultimii ani, se datorează fiicei mele, Simona Giura, care și-a pus amprenta asupra noii imagini create în ultimii doi, trei ani ai Festivalului. Cartea asta a fost ideea ei, după cum ideea ei a fost și angajarea acestor tineri fotografi bucureșteni pe care prima dată i-am privit cu scepticism, după cum nici ideea nu mi s-a părut la început, foarte strălucită, de a face o expoziție de fotografie alb-negru și un album de fotografie alb-negru, ca, după aceea, când lucrurile au fost gata, să văd că, într-adevăr, lucrarea e importantă și foarte frumoasă, e ca un roman în imagini. E o carte care, dacă e privită cu multă atenție, dă exact imaginea unei ediții de festival și nu orice ediție, ci, cea aniversară în care s-a întâmplat pentru a douăzecea oară acest Festival”. 

Despre Festivalul de Jazz de la Gărâna, prof. univ. dr. Victor Neumann, manager-ul Muzeului de Artă Timișoara, a rostit următoarele, în cuvântul domniei sale de la vernisarea expoziției: „Tot ceea ce s-a întâmplat la Gărâna, se datorează acestui prieten minunat al nostru, al tuturor, și un intelectual care s-a sacrificat să organizeze un asemenea Festival. E vorba de Marius Giura, cel care a pus bazele, cu Fundația sa, acestui Festival și reușește an de an, printr-un efort extraordinar, și de inteligență, și de relații diplomatice, și de cunoștiințe muzicale, să continue această performanță formidabilă cu care a reușit să ridice Banatul de munte la nivelul Banatului de câmpie și, desigur, întreg Banatul la nivel european, pentru că, iată, suntem și Capitală Europeană a Culturii”.

Despre albumul lansat cu ocazia vernisării acestei expoziției, prof. univ. dr. Mircea Mihăieș, a rostit: „Ne aflăm, chemați de Marius, pentru a lansa acest frumos obiect, o care foarte frumoasă, un album. Prima idee, sau prima imagine, primul gând care mi-a venit răsfoind această carte (făcută în mai multe feluri de hârtii, cu tușe diferite, totul e alb-negru, dar e acel alb-negru care aparține istoriei) a fost un citat muzical. Mă gândeam la un disc al lui Rod Stewart, de la începutul anilor ʼ70, care se numea «Every Picture Tells A Story», în care fiecare imagine, fiecare fotografie, fiecare pictură, dacă vreți, spune o poveste. Asta se întâmplă și aici. E o alternanță savantă pe portretistică și de imagini de context. Portretele sunt puse cumva la mijloc, ca pentru a fi protejate de intrarea înspre acest spațiu magic al Gărânei, iar ulterior, fotografiile sunt oarecum mai tehnice, dedicate bucătăriei evenimentului”.

Organizatorii expoziţiei sunt Asociația Culturală „MoNo”, Fundația Culturală „Jazz Banat”, parteneri fiind Muzeul de Artă din Timişoara şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin. 

Despre Festivalul de Jazz de la Gărâna, Festival care anul acesta se va desfășura în perioada 6-9 iulie, în localitatea cărășeană, directorul acestuia, Marius Giura, a rostit: „Dacă e să fiu mândru de ceva ce s-a întâmplat în acești douăzeci de ani, e faptul că am reușit să creez un eveniment ancorat foarte bine în zona noastră, a Banatului, un eveniment valoros cu care se pot mândri cei care pricep ceva din cultura asta. Din păcate, nu se poate pune semnul egalității, întotdeauna, între ei și cei care decid asupra valorii unui asemenea eveniment, prin implicare, prin sprijin, prin toate celelalte. Chiar sunt fericit, și-i mulțumesc domnului Neumann, că un eveniment de cultură își găsește locul într-un lăcaș important, cel mai important, practic, lăcaș de cultură al Timișoarei și, la fel de important este faptul că mulți oameni de cultură ai orașului, susțin evenimentul ăsta, în ciuda faptului că sunt și autorități care se cam împiedică de el. Deci, pe lângă acest Festival, în acești douăzeci de ani am reușit să cresc pe lângă mine o echipă. Gărâna a mai creat ceva la nivel național. A creeat o anume emulație. Au apărut foarte multe festivaluri, unele seamănă, ca trase la indigo, dar e important că se întâmplă lucrul acesta, pentru că nu are de câștigat decât jazz-ul românesc”.

Expoziția temporară de fotografie alb-negru, „Gărâna Jazz Festival 20”, se poate vizita la Muzeul de Artă din Timișoara, până în 1 septembrie, zilnic, marți-duminică, alături de celelalte expoziții ale Muzeului, între orele 10-18, cu ultima intrare la casierie la ora 17,30. Sâmbătă, 1 iulie și duminică, 2 iulie, expozițiile Muzeului de Artă din Timișoara se pot vizita gratuit (la etajul întâi, expoziția de Artă Modernă Românească, expoziția de pictură ce cuprinde lucrările maestrului „Corneliu Baba”, expoziția de fotografie „Gărâna Jazz Festival 20”; la etajul doi, expoziția de Artă Europeană, expoziția de Artă Decorativă, expoziția de Artă Bănățeană, pictură religioasă și laică, expoziția temporară a maestrului Ingo Glass,  „Forme și culori de bază. Spațiu, Ritm, Lumină”, Sala Baroc). Luni, toate expozițiile Muzeului sunt închise.

  

Cornel Seracin