Joi, 29 iunie, cu începere de la ora 18, la Muzeul de Artă din Timişoara se inaugurează o nouă expoziţie temporară. Expoziţia este dedicată jazz-ului şi cuprinde fotografii document realizate în timpul desfăşurării celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală şi de Est, Festivalul de Jazz de la Gărâna.
Organizatorii expoziţiei sunt Asociația Culturală „MoNo”, Fundația Culturală „Jazz Banat”, parteneri fiind Muzeul de Artă din Timişoara şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin.
Colecţia inedită de imagini reunite sub titlul „Gărâna Jazz Festival 20” este semnată de artiștii Horațiu și Mihai Șovăială, într-un album foto ce prezintă oamenii, stările și faptele care au definit festivalul în istoria sa recentă. „Cei doi fotografi, aflați pentru prima oară la Gărâna în vara 2016, au interpretat tema festivalului pornind de la studiul fotografiei vernaculare și al fotografiei documentare a anilor 60-70. Au petrecut cinci zile de vară în munții cu jazz pentru a surprinde toate detaliile experienței considerată unică în Europa, atât de artiștii internaționali cât și de publicul iubitor de muzică live în natură”, au comunicat organizatorii acestei expoziţii.
Proiectul editorial conține două părți distincte dar reciproc dependente - una care recreează atmosfera locală în cele mai vii detalii, alta care constă într-o serie de portrete ale artiștilor ce au urcat pe scena ediției aniversare din iulie 2016.
Expoziţia „Gărâna Jazz Festival 20” este un demers de foto-jurnalism documentar menit să investigheze ultimii 20 de ani ai festivalului de jaz din satul cărăşean, se va inaugura în sala de la etajul întâi a Muzeului de Artă şi va putea fi vizitată până în 1 septembrie. La vernisajul expoziţiei, vor lua cuvântul, prof. univ. dr. Victor Neumann - director Muzeul de Artă Timișoara, Marius Giura - director Gărâna Jazz Festival și prof. univ. dr. Mircea Mihăieș.


C. F. S.
Foto: www.facebook.com/GaranaJazzFest