După ce săptămâna trecută a inaugurat o expoziţie de fotografii-document despre mitingurile anului 1990 din municipiul Timişoara, fotograful profesionist Liviu Tulbure a revenit marţi, 20 iunie, la Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, cu o nouă expoziţie de fotografii, intitulată „Jazz Fotografia”.

Expoziţia a fost inaugurată la mansarda Bastionului Therezian (noua locaţie a Muzeului Naţional al Banatului), putând fi vizitată până în data de 3 iulie 2017. Expoziţia este una retrospectivă şi conţine fotografii realizate la Festivalul de Jazz de la Gărâna, în ultimii 15 ani. Fotografiile surprind interpreţi de jazz care au fost prezenţi la Gărâna, nume cunoscute iubitorilor genului, pentru că sunt, unii, din Timişoara, alţii, din alte părţi, alţii nefiind cunoscuţi aşa bine.

Fotograful profesionist Liviu Tulbure a rostit următoarele despre expoziţia deschisă: „Am abordat un stil clasic, pentru că fotografia clasică rămâne clasică, alb-negru. Am lucrat foarte mulţi ani alb-negru, doar alb-negru, pentru că aveam acces mai greu la color în perioada comunistă”.

Expoziţia a fost prezentată de prof. univ. dr. Lucian Ionică, care în începutul discursului de la vernisaj a reamintit celor prezenţi că expoziţia dedicată mitigurilor din Timişoara anului 1990 este deschisă la Memorial ´89, invitându-i să o viziteze.

Despre expoziţia „Jazz Fotografia”, prof. Ionică a rostit: „Această expoziţie ne învaţă cumva, sau ne ajută, să vedem jazz-ul, nu doar să-l ascultăm. Să surprindem acele momente extraordinare pe care le are un artist, sau pasiuni, atunci când trăieşte muzica, şi în felul acesta ajungem şi noi să trăim jazz-ul, prin aceste fotografii. Şi această expoziţie este fabuloasă. Aş remarca mai întâi că acest gen, jazz-ul, care este atât de spectaculos, de inovativ, extraordinar, a fost abordat într-o manieră cuminte şi clasică ca formă, pentru că lucrările sunt toate de aceleaşi dimensiuni (...). Dacă vă apropiaţi de imagine, şi vă recomand să vedeţi foarte de aproape fiecare imagine, ca să puteţi intra în ea, şi puteţi să o simţiţi, puteţi să prindeţi atmosfera acelei imagini şi veţi vedea cât de neconformiste sunt, de fapt, aceste fotografii, prin faptul că reuşesc acest lucru formidabil, şi anume să surprindă ceva viu, atmosferă, să surprindă din trăirea artiştilor”. În finalul discursului, prof. Lucian Ionică l-a felicitat pe autorul fotografiilor şi a declarat expoziţia deschisă pentru vizitare. 

Cornel SERACIN