În şedinţa de vineri, 16 iunie, a „Helion” S.F. Club, o altă activitate marcantă a fost serbarea semicentenarului „Star Trek”. Acest moment a fost marcat prin grija scriitorului Adrian Bancu, vechi membru al „Helion” S.F. Club.
„Star Trek” este un univers imaginar de factură science fiction creat de Gene Roddenberry la mijlocul anilor '60, care a devenit cunoscut şi îndrăgit de toată lumea mai ales datorită celor şase serii de seriale şi altor 10 filme artistice produse de studiourile de televiziune americane începând cu anul 1966.


În cele 80 de episoade din „Seria originală” (TOS) au fost tratate subiecte precum cele legate de rasism şi proliferare nucleară. În „Generaţia următoare”, cele 178 episoade au avut ca subiect represiunea politică şi transsexualii, mai târziu, filmul tratând probleme socio-politice cum ar fi genocidul, eutanasia și jurnalismul de etică. Multe episoade din serial au explorat conceptele filosofice, cum ar fi etica kantiană sau nemurirea cuantică, toate aceste subiecte făcând din „Star Trek” un film atât de special.
„Star Trek” a debutat cu un serial de televiziune în 1966 deşi au existat planuri pentru lansarea sa cu cel puţin şase ani înainte. Deşi seria originală a fost suspendată după numai trei sezoane din cauza cotei de audienţă scăzută, ea a servit ca sursă de inspiraţie pentru alte cinci serii de filme seriale. Împreună, toate cele şase serii totalizează nu mai puţin de 726 de episoade de-a lungul a 22 de sezoane de televiziune şi alte 30 de programe de televiziune, situându-se, astfel, pe locul 2 ca şi cea mai prolifică franciză Science-Fiction din istorie, după „Doctor Who”.


„Star Trek: Seria originlă” a debutat în Statele Unite la N.B.C. pe 8 septembrie 1966, fiind transmisă în Canada cu câteva zile mai înainte. Creat de chiar Gene Roddenberry, şi avându-l în rolul principal pe William Shatner în rolul Căpitanului Kirk, această serie descrie povestea echipajului unei nave spaţiale şi a misiunii de cinci ani a acesteia de a ajunge acolo unde „nici un om nu a ajuns vreodată”. În timpul primelor două sezoane, a fost nominalizat la premiile „Emmy” în calitate de cel mai bun serial dramatic.
Sărbătorirea celei de-a 50-a aniversări a „Star Trek” durează un an, începând de la sfârșitul anului 2016, până în 2017. Unul dintre cele mai importante momente ale anului este numit „Star Trek: The Ultimate Voyage”, un turneu de concerte, care a început pe 17 ianuarie 2017 în West Palm Beach, SUA. Evenimentele sunt create de CineConcerts, realizate de Justin Freer și vizează 100 de orașe din America de Nord. Turneul va trece prin orașe precum Fort Lauderdale, Memphis, Atlanta, Charlotte, Buffalo, Boston, Washington, Toronto, New York, Hartford, Austin, Los Angeles etc. Concertul combină reprezentația muzicală, susținută de o  orchestră simfonică, cu imaginile din  filmele și seriile pentru  televiziune „Star Trek”, pe un ecran HD de 12m.
Începând cu anul 1993, serialul de televiziune „Star Trek” a fost difuzat şi în România, la TvR (în cadrul emisiunii „Ştiinţă şi Imaginaţie”), Tele7abc şi AXN Sci-Fi.


Cornel Seracin