La Galeria „Helios” a avut loc deschiderea unei noi expoziții. Este o expoziție inedită, intitulată „Forma Relevată”, care îmbină ceramica și sculptura, fiind semnată de artistul plastic Nicolae Moldovan.

Artistul ceramist Nicoale Moldovan este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, membru al Academiei Internaționale de Ceramică de la Geneva și membru în grupul de inițiativă al Galeriei „Galateea”, București. Trăiește și lucrează la București și Timișoara, iar expoziția inaugurată în spațiul galeriei „Helios” din Timișoara este cea de-a șasea expoziție personală a artistului.

În cuvântul din deschiderea expoziției, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Timișoara, criticul de artă Szekernyés János a spus că „este o expoziție de mare ținută artistică, unitară”, iar formele lucrărilor sunt „relevante, convingătoare, expresive”.

Istoricul și criticul de artă Constantin Hoștiuc apreciază astfel lucrările artistului ceramist Nicolae Moldovan: „Evaluate, cântărite în moliciunea lor parcă modelată de sentiment, piesele transmit o aură de feminitate, de tactil plăcut atingerii şi evocator de apropiere, mângâiere, îmbrăţişare - şi poate din această cauză privirile ni se îndreaptă de cele mai multe ori spre spaţiile unirii sau alipirii lor, care nu exprimă niciodată tensiuni, dramatism, forţări, ci dau impresia unor căutări, a unor soluţii de cuplare descoperite din aproape în aproape, ca şi cum ar fi experimentări, metafore ale împăcării dintre idei, morfeme, materii, oameni, lumi”.

Cu ocazia deschiderii acestei expoziții, organizatorii au realizat un catalog al acesteia, editat prin programul „Catena pentru Artă”. Lucrările din expoziție sunt modelate în lut și gresie, cu inserție de metal, smălțuite și arse la temperatura de 1.050 grade Celsius. Pe lista ce conține denumirile lucrărilor, pot fi citite: „Personaj”, „Fiu”, „Suspendare”, „Strângere”, „Portret cu barbă”, „Îmbrățișare” etc. 

Expoziția „Forma Relevată” poate fi vizitată în perioada 16-28 iunie, în Galeria „Helios”, Piața Victoriei nr. 6, Timișoara.

Cornel SERACIN