Joi, 15 iunie, cu începere de la ora 19, în Galeria „Calpe” din Timișoara va avea loc vernisajul expoziției „Gender as a spectrum”. Pe simezele galeriei se prezintă publicului, fotografii realizate de artistul german, Joseph Wolfgang Ohlert (fotografii ce fac parte dintr-un albumul care îmbină fotografia și interviurile cu persoane a căror definiție a indentității de gen, se suprapune uneori) și desenele Lorenei Garoiu, artist plastic ce s-a remarcat în lumea artei prin portrete deosebite, desene inspirate după fotografiile albumului realizat de artistului vizual german mai sus menționat.

Expoziția este un instrument prin care se susține egalitatea în diversitate, drepturile omului în fața egocentrismului extrem, rezolvarea problemelor sociale acolo unde este destulă voință. Ca orice expoziție artistică, prezentul eveniment ce urmează să se desfășoare în Galeria Calpe”, ține seama de faptul că arta are un caracter moral, schimbă mentalități și adună oamenii pentru socializare.

„Ideea de a colabora cu Joseph a venit când am avut ocazia să-l cunosc în Berlin, în 2015, și am rămas impresionată de sensibilitatea portretelor lui. Am făcut un troc de talente și i-am propus să expunem în România, să mai dezmorțim atitudinea inhibată față de LGTB. Lucrările mele sunt un studiu psihologic cu mijloace estetice în care am încercat să prind complexitatea tensiunilor interioare”, a scris despre această expoziție, într-o postare publicată pe un site de socializare, portretista Lorena Garoiu.

Lorena Garoiu s-a născut familie de artiști, a absolvit Facultatea de Arte şi Masterul în Pictură la clasa profesorului Constantin Flondor, în 2009. În activitatea sa de artist plastic, a deschis o serie de expoziţii personale şi de grup, atât în țară cât și peste hotare.Timp de doi ani, Lorena Garoiu a predat desenul la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara, fiind profesor suplinitor calificat în cadrul catedrei de arte plastice, iar la Asociația „Doina Potocianu” a predat terapie prin artă.

Artistul vizual Joseph Wolfgang Ohlert este absolvent al Școlii „Rudolf Steiner”, iar după absolvirea acestei școli, a efectuat diverse stagii de lucru în departamentul de proiectare a producțiilor cinematografice și teatrale. Printre pasiunile sale, arta fotografică ocupă un loc de seamă. Devotamentul său față de creațiile fotografice, față de artă în general, i-a adus, în timp, tot mai multe reușite pe tărâm vizual.  

În expoziția „Gender as a spectrum”, fotografiile artistului german, Joseph Wolfgang Ohlert, sunt pline de culoare, iar creațiile Lorenei Garoiu sunt realizate în cărbune și cu accente de brushmarkers, desenele fiind, din punct de vedere al cromaticii, în opoziție cu fotografiile.

Deci, „Gender as a spectrum”, o expoziție ce propune publicului vizitator să depășească monotonia paternului și să intre, fără prejudecăți și fără ipocrizie, dar cu multă toleranță, în interiorul unei comunități a cărei „zbatere” dă o culoare distinctă în diversitatea așa-zis mondenă, oferind uneori, comic, alteori drame și tragedii de neimaginat. 

Cornel Seracin