V-ați luat bilete pentru Rock la Mureș? Dacă nu, grăbiți-vă. Nu mai este chiar așa de mult până la debutul festivalului, și revenirea Rock la Mureș se anunță beton - cel puțin prin prisma headlinerilor anunțați. Care s-au completat de curând cu un nou nume: Sigue Sigue Sputnik electronic.

Sigue Sigue Sputnik, descrisă la vremea ei ca fiind „sex hi-tech, violenţă de designer, a cincea generaţie rock'n'roll”, funcţionează acum ca Sigue Sigue Sputnik Electronic, cu solistul  Martin Degville însoţit de Johann Weidemann pe tastatură. Această nouă încarnare a Sigue Sigue Sputnik prezintă cântecele originale într-un nou stil electro...

Trupa Sigue Sigue Sputnik a fost formată de Tony James de la Gen X şi Neal X (Whitmore), care l-au recrutat pe Martin Degville - „post-punk drag queen”. Degville era designer de haine şi a furnizat garderoba trupei, iar YaYa, magazinul la care lucra, a devenit baza SSS.

Primul single, „Love Missile F1-11”, a fost lansat în februarie 1986 şi a ajuns pe locul 3 in UK Singles Chart, numărul 2 în Africa de Sud şi a fost un hit major în mai multe ţări din Europa si Asia. Popularitatea i-a fost amplificată de includerea în filmul lui John Hughes,  „Ferris Bueller's Day Off”. Următorul single, „21st Century Boy”, a ajuns pe locul 20 în Marea Britanie, iar albumul „Flaunt It” a ajuns în Top 10 în Marea Britanie. Albumul includea inclusiv reclame plătite între piese, anunţurile (printre care spoturi pentru revista i-D Magazine şi Studio Line de la L'Oreal) fiind completate de reclame ironice false, inclusiv una pentru societatea Sputnik, care susţine că „pleasure is our business” (plăcerea e afacerea noastră) – o propoziție devenită emblematică pentru Sigue Sigue Sputnik.

Trupa s-a destrămat în iulie 1989; au urmat mai multe reformări şi despărţiri, printre care cea din 1998, cu James, Degville solist şi cu Claudia Cujo pe tobe, ca Sputnik 2.0, sau cea din 2001, cu Degville, James şi X. În 2004, după ultima despărţire, Martin Degville a urmat o carieră solo, apărând pe scene sub numele de Sputnik2 sau Sputnik2 The Future. Acum el este cel care reîncarnează SSS ca Sigue Sigue Sputnik Electronic (SSSE).

16-17 iunie, la Periam Port. De neratat.

Flavius BONCEA