Expoziţia „World Press Photo”, inaugurată în această săptămână, la Muzeul de Artă din Timişoara, include 145 de fotografii și este rezultatul unui concurs internațional de fotografie. Un juriu format din editori și fotografi din Amsterdam a decis câștigătorii concursului, expoziția cu fotografiile câștigătoare urmând să fie itinerată în peste 100 de locații din peste 45 de țări. „World Press Photo” este cea mai importantă expoziție de fotojurnalism la nivelul mapamondului, momentul premierii jurnaliștilor-fotografi fiind considerat un adevărat „Oscar” al fotografiei.

„World Press Photo” este o fundație care are misiunea să dezvolte și să promoveze jurnalismul de calitate, organizând o gamă largă de activități care se întinde pe întregul mapamond. Sediul fundației se află în Amsterdam (Olanda). Cu ajutorul unor parteneri și sponsori, Fundația „World Press Photo” își propune să arate publicului cele mai bune fotografii cu o singură expunere care au contribuit la jurnalismul vizual de-a lungul unui an, în cazul expoziției de la Muzeul de Artă, din anul 2016. 

Expoziția este organizată pentru prima dată la Timișoara, prin efortul comun al Fundației „Hațegan” și al Fundației „Eidos” și va rămâne deschisă pentru public, până în 25 iunie, la etajul întâi (aripa estică) a Muzeului de Artă. Și-au adus contribuția la realizarea acestei expoziții, studenții voluntari de la Facultatea de Arte și Design, Secția Foto-Video, Muzeul de Artă Timișoara, autoritățile județene etc. Jurnalistul Cristi Movilă, preşedintele Fundaţiei „Eidos”, a adus în România expoziţia „World Press Photo”, în București organizând-o de cinci ani. 

La vernisajul expoziției, prof. univ. dr. Victor Neumann, director al Muzeului de Artă, a rostit: „Ceea ce trebuie noi să facem printr-un asemenea moment și printr-o asemenea expoziție, este să includem. Tot ceea ce vedeți aici, înseamnă incluziune, inclusiv a răului acesta care se petrece în lume, nu numai a părții frumoase din noi. Libertatea fără solidaritate nu este suficientă. Deci, libertatea singură, fără să avem solidaritate umană, nu dă rezultatele necesare. E necesar să formăm o comunitate, pentru că fără comunitate noi nu putem să devenim ceea ce înseamnă o societate matură, ceea ce înseamnă relații sociale bazate pe fair-play, relații interumane care să fie aranjate în ideea unui progres, al unei invenții, al unei construcții împreună. Să știți că nu putem face izolat lucruri, ci numai împreună. Trebuie să învățăm să lucrăm împreună, să fim împreună, iar ideea de Capitală Culturală Europeană 2021, în sensul acesta se dorește. Tot dosarul de candidatură a fost construit în sensul de a ne reconstrui comunitatea, spiritul comunitar, de a ne reface țesutul social, care, din păcate, a fost fragmentat, a fost rupt”.

Prezent la deschiderea expoziției de la Muzeul de Artă, președintele Comisiei pentru Cultură, Învățământ, Tineret și Sport din cadrul C.J.T., domnul Adrian Negoiță, a rostit următoarele: „Când am intrat, mi s-a părut ceva extraordinar! Din câte cunosc, în ultima perioadă, noi nu am finanțat asemenea acțiuni. E o surpriză plăcută și pentru noi și considerăm că aesemenea acțiuni sunt deosebite pentru cea ce înseamnă Capitală Culturală. Vă felicit și veți avea tot sprijinul președintelui Călin Dobra, pentru a face lucruri deosebite. Vă mulțumim!”

În cuvântul domniei sale de la vernisajul expoziției, conf. univ. dr. Claudiu Arieșan, a rostit următoarele: „Urâtul nu este acesta. Acesta este mizerie, este murdărie, este tristețe. Fotografia este o parte componentă a ființei și a nefericirii umane. Deci, foto-jurnalistul are un dar aproape mesianic. Acesta este adevărul în stare crudă, pură, curată, chiar dacă pare șocant, chiar dacă nu e recomandat copiilor sub o anumită vârstă, chiar dacă ne tulbură și ne bântuie, poate, uneori, aceste imagini sunt adevăr netrucat. Poate să fie photoshop-at un portret, dar realitatea omului care-a fost acolo, care cu prețul vieții și-al carierei, și-al ființei sale ne-a dăruit aceste imagini, este un exemplu de solidaritate cu întreaga umanitate. Nu putem să nu rămânem mișcați când privim aceste imagini. Sunt tulburătoare, sunt uimitoare și sunt dureroase. Sunt semeni ai noștri”.

La vernisajul expoziției a fost prezent și ambasadorul Elveției în România, Excelența Sa, domnul Jean-Hubert Lebet. Până acum, în expoziție au mai poposit, pentru o vizită, Ambasadorul Republicii Austria, în România, Excelența Sa, domnul Gerhard Reiweger, Ambasadorul Regatului Spaniei, Excelența Sa, domnul Ramiro Fernández-Bachiller și domnul José Miguel Viñals, consulul onorific al Regatului Spaniei, la Timișoara. Expoziția se bucură de mare succes la Timișoara, fiind vizitată zilnic de un public numeros, interesat de fotografie. 

Sâmbătă, 10 iunie, vizitatorii expoziției „World Press Photo” vor avea parte de un tur ghidat în expoziție. Turul ghidat este gratuit, iar intrarea în expoziție este de 15 lei, pentru adulți și 10 lei, pentru elevi și studenți. 

         

Cornel Seracin

Foto: Constantin Duma