În cursul acestei săptămâni, în localitatea Dudeștii Noi a avut loc lansarea cărții „Armâni și Megleniți din Banat”, a autorului Dinu Barbu. Volumul reprezintă o continuare a celui lansat în anul 2015, și anume „Armâni și Megleniți din Banatul Timișean”.

Evenimentul s-a desfășurat la Casa de Cultură, în prezența autorului volumului, căruia i s-au alăturat invitați precum prof. univ. dr. Vasile Frățilă, jurnalistul Radu Ciprian Pop, scriitorul Alexandru Moraru, Victor Enache, președinte al Asociației Cârlibana, Stelian Butariu, președinte al Comisiei de educație, cultură, sport și  religie în cadrul Consiliului Local Dudeștii Noi, precum și alte personalități locale și județene. 

„A fost lansată cartea «Armâni și Megleniți din Banat», a lui Dinu Barbu, în care în prima parte sunt prezentate personalități din trecut ale machedonilor, cum e Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Duca de Cadăr, bancherii Sina de Hodoș și Chizdia, frații Nako, Mocioneștii, Gheorghe Constantin Roja, academicianul de Duleu și Valea Mare, Atanasie Demian, cel care a făcut pictura interioară la Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

În partea a doua sunt prezentate personalități de astăzi, cum ar fi: Vasile Șirli, directorul muzical al Disneyland Paris, Vasile Todi, Radu Dimeca, neamul Gherganilor, neamul lui Cociu, Aurel Șunda, neamul Dogariu, neamul Poța, neamul lui Șarliu. Au fost adăugate la sfârșit și personalități meglenite: Stere și Cornel Zeană, care au trăit la Deta, și Pero Tsatsa, un extraordinar showman din Skopje, Macedonia, regizor, scriitor, poet, cântăreț, actor”, a spus Victor Enache, președinte al Asociației Cârlibana.

„Volumul «Armâni și Megleniți din Banat» este în fond o continuare a cărții apărute în 2015, «Armâni și Megleniți din Banatul Timișean». Cuprinde o adăugare de noi personalități ale comunității armânești și meglenite din Banatul nostru, iar ceea ce cred eu că aduce mai multă informație despre această romanitate specială e faptul că am căutat și am găsit date despre machidoni și dincolo, un capitol chiar se numește «Dincolo», în Banatul Sârbesc, unde cercetătoarea Svetlana Nikolin a acordat un spațiu larg în lucrările sale armânilor, remarcând numărul mare al acestora, mai ales în orașul Pancevo.

Aceasta nu e singura adăugire, ci am reușit să aduc câteva date importante despre trei nume de faimă ale machidonilor care au trecut prin Banat sau sunt originari din Banatul montan. E vorba de armânul Apostol Caciuperi, care a fost absolvent al Facultății de Litere și Filozofie din București și care a trecut prin Banat, predând la numeroase școli din zonă. Am prezentat pe scurt activitatea lui, viața lui. 

Apoi un alt armân important este Constantin Orghidan, care face parte dintr-o familie înstărită de comercianți armâni din Brașov. În Banat a făcut o carieră extraordinară ca inginer, numismat și un mare colecționar de medalii.

Dimitrie Grama, cel născut la Reșița, faimos ca medic dar și literat, apropiat de Virgil Ierunca și de Monica Lovinescu de la Paris, un mare iubitor al Banatului. 

Pe larg am descoperit familia Zeană. Stere Zeană, originar din Grecia, armân important care a făcut carieră în fotbal, iar unul dintre verișorii lui, Corneliu Zeană, care este medic cardiolog la București.

Personajul pentru care m-am bucurat că am scos această continuare este celebrul Pero Tsatsa, un mare muzician din Balcani, un reprezentant de seamă al cântecului armânesc”, a relatat Dinu Barbu, autorul volumului. 

Acțiunea s-a desfășurat în cadrul Programului Pro Cultura Dudeștii Noi 2017.

Ioana NICOLESCU