Din nou la Timișoara: Sala Capitol 11.06.2017, ora 19.30

 

Este un privilegiu deosebit să ai ocazia să vezi și să asculți în direct un mare muzician. Un exercițiu de admirație. Dar dacă binecuvântarea se repetă, nu o dată, de două sau de trei ori, nu trebuie să te miri că ai devenit dependent. Este cazul expunerii repetate la actul artistic live a lui Al Di Meola la Timișoara. Unul din cei mai mari maeştri ai chitarei (fie în varianta electrică sau în cea acustică) - a cântat alături de alţi titani ai instrumentului, precum Paco de Lucia, John McLaughlin sau Frank Zappa - a ales în ultimii ani o expresie rafinată, predominant acustică, alcătuind pentru aceasta New World Sinfonia, formaţie în componenţa căreia a inclus încă o chitară acustică, acordeonul şi tobele. În această formulă va încânta din nou publicul timişorean, a patra oară!, la sala Capitol a Filarmonicii Banatului, într-un nou concert memorabil, organizat de această dată de ATER Events, în data de 11 iunie 2017.   

                                                                    *

Chiar dacă este un muzician care face parte din elita chitariștilor și compozitorilor de jazz și fusion, Al Di Meola este un om deschis, curios, serios dar și cu simțul umorului. Legat de ultima afirmație putem să ne reamintim de relația scenică beligerantă cu percuționistul Gumbi Ortiz, la prima înfățișare în fața publicului timișorean la festivalul Plai din anul 2006, care a provocat hohote de râs celor prezenți. Aveam să mă conving a doua zi, într-un cadru privat, că nu a fost doar un truc scenic și că glumele sunt expresia unui mod pozitiv de a privi viața. În cele două interviuri pe care mi le-a acordat pentru TVR Timișoara a fost foarte generos și a vorbit cu pasiune despre cariera lui muzicală, afinitățile personale, influențele artistice, dedicația și munca depuse în fiecare zi pentru a se menține la un nivel care să-l satisfacă. Al Di Meola este un muzician extrem de exigent cu el însuși. Ne-am convins de asta și la concertele susținute în sala Filarmonicii în 2011 și 2013, unde a avut o abordare mult mai serioasă și rafinată. După ce s-a afirmat încă de la vârsta de 19 ani cu un talent uluitor la chitara electrică în grupul de jazz fusion Return To Forever condus de Chick Corea, Di Meola s-a orientat tot mai mult spre versiunea originală, acustică a instrumentului.  

Trecerea s-a făcut în timp... Prima incursiune în muzica acustică a fost în cadrul trioului chitaristic cu Paco de Lucia şi John McLaughlin. Discul cu această înregistrare (Friday Night In San Francisco - 1981, n.m.) s-a vândut în 5 milioane de exemplare. A fost un mare succes, mai ales în Europa. Când am văzut că publicul european era deschis pentru asta şi nu dorea să audă neapărat chitări electrice, am realizat că viitorul meu va fi legat mai mult de această zonă. Probabil că europenii au mai multe cunoştiinţe în domeniul muzicii clasice decât au americanii. Publicul american preferă sonorităţile chitării electrice. Aici este acceptată mai bine latura aceasta acustică a muzicii mele. Cu trecerea anilor am adoptat influenţe care vin din afara genurilor jazz şi rock, din muzica clasică, tango, expresii muzicale din diverse zone, apreciate de publicul european. Aşa că iată-mă aici aproape în fiecare lună. (Al Di Meola, din interviul acordat în 2014)

Muzicianul a îndrăgit bătrânul continent de unde au plecat părinții lui în lumea nouă, în America, pentru a asigura o viață mai bună urmașilor, petrece mai mult timp cântând în Europa decât în alte părți ale lumii iar Timișoara a devenit pentru el un reper datorită relației speciale cu publicul de aici. Când a fost anunțată, în plin turneu european, vestea decesului tatălui său, Al urma să concerteze în orașul de pe Bega (13 mai 2011). A fost nevoit să întrerupă turneul și concertul sold out s-a amânat pentru data de 6 iunie a aceluiași an. Nimeni nu a renunțat la bilet și o sală arhiplină l-a primit cu aplauze îndelungate și cu multă căldură încă înainte de a cânta prima notă, apoi l-a ovaționat la final. Asta a însemnat mult pentru el. 

Revin cu mare plăcere și emoție în acest oraș frumos care pentru mine este simbolul României. Am întâlnit aici oameni cu sufletul deschis și e o bucurie pentru mine să împărtășesc muzica mea cu ei. (Al Di Meola, cu ocazia concertului din 6 noiembrie 2013)

                                                                      *

Stilist rafinat, interpret virtuoz şi fin observator, despre Al Di Meola se poate spune că e  „another great Italian”, aşa cum l-a prezentat odată Frank Zappa, alt mare muzician american de origine italiană. Însă Di Meola, prin cea ce realizează şi răspândeşte pretutindeni unde apare cu muzica lui, a devenit un adevărat „Man Of The World” - om al lumii. Unul mai deosebit, care revine cu bucurie la Timișoara.

Mimo OBRADOV