Miercuri, 17 mai, cu începere de la ora 18, în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timișoara va avea loc vernisajul expoziției de sculptură a maestrului Ingo Glass, „Forme și culori de bază. Spațiu, Ritm, Lumină”. Expoziția este temporară, va putea fi vizitată în sălile situate la etajul doi al Muzeului de Artă și se va deschide prin contribuția Consiliului Județean Timiș.

Maestrul Ingo Glass reprezintă curentul avangardist. S-a născut la Timișoara în anul 1941, este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca.

Opozant al regimului totalitar existent în România până în Decembrie 1989, Ingo Glass a fost nevoit, de poliția politică a regimului socialist-comunist, să ia calea exilului (în anul 1979 a fost exilat în R.F. Germania) ca urmare a unui interviu acordat publicației britanice „Financial Times”, în care a criticat regimul clanului ceaușeștilor existent pe atunci în România.

Odată ajuns în Germania, Ingo Glass a fost cooptat în juriul primei expoziții „Münchner Künstler“ („Artiști münchen-ezi”), organizate în galeria Primăriei München. Din anul 1980 a fost angajat custode al muzeului orășenesc „Üblacker-Häusl” din München. În anul 1983, a fost numit organizator al expozițiilor organizate de secția de cultură a Primăriei München și manager al atelierului de artă din Lothringer Straße din München. În același an, a inițiat și organizat în Landshut și Pforzheim prima expoziție „Artiști bănățeni în Republica Federală Germania”. Tot din 1983 a făcut parte din conducerea Asociației „Esslinger Künstlergilde”, filiala din Bavaria. În perioada 1983-1993, a fost component al Comisiei de expoziții a organizației profesionale a artiștilor de arte vizuale din München și Oberbayern. În 1993 și-a susținut teza de doctorat cu tema „Constantin Brancusi und sein Einfluß in der Skulptur des 20 Jahrhunderts” („Constantin Brâncuși și influența sa asupra sculpturii secolului XX”).

O dată cu căderea regimului comunist, sculptorul Ingo Glass a revenit în România, aducându-și o contribuție însemnată la păstrarea memoriei Eroilor Martiri ce au căzut răpuși de gloanțele regimului totalitar din România. În rândul monumentelor închinate momentului Decembrie 1989, maestrul Ingo Glass a realizat (în anul 1991) sculptura „Deschidere” (sculptată în oțel), amplasată în „Calea Martirilor” din Timișoara.

Sculptura realizată de Ingo Glass este redusă la arta esențială, la trei forme principale: triunghi, pătrat și cerc, maestrul împletindu-le în structuri tridimensionale, largi, spațioase.

„Ceea ce cred că trebuie spus este că în tot ceea ce crează, Ingo Glass înțelege să studieze temele importante ale artei, dar și ale culturii universale. Reflecțiile sale se regăsesc în obiectele original construite și arată o continuă preocupare pentru simplitate, forme, frumusețea formelor și arta combinării culorilor. Sunt câteva argumente pentru care am acordat un interes aparte operei acestui mare artist contemporan. Am făcut-o cu atât mai mult cu cât expoziția lui Ingo Glass e una convergentă cu programul Muzeului de Artă Timișoara, sculpturile sale părând a fi inspirate de rafinata istorie a Timișoarei, de straturile temporale și civilizaționale ale urbei, de experimentele născute ori cultivate aici de-a lungul ultimelor secole de artiști, scriitori, muzicieni și savanți”, a spus manager-ul Muzeului de Artă Timișoara, prof. univ. dr. Victor Neumann.

La vernisajul expoziției, maestrul Ingo Glass va onora publicul prin prezența sa, urmând să susțină și un moment oratoric. Expoziția va fi prezentată de prof. univ. dr. Victor Neumann, iar tânărul pianist lugojan, Alexandru Reisz va susține, la pian, un microrecital. 

Expoziția de sculptură „Forme și culori de bază. Spațiu, Ritm, Lumină” realizată de maestrul Ingo Glass va rămâne deschisă publicului până în data de 19 iunie 2017.

Cornel Seracin